Τρίτη 05.07.2022

Θ. Λούκας για ευλογιά των πιθήκων: “Είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα εξελιχθεί σε πανδημία”

Στον αέρα της χθεσινής ραδιοφωνικής εκπομπής της Δέσποινας Βασιλειάδου “Θέμα κι Ανάθεμα” φιλοξενήθηκε ο στρατιωτικός ιατρός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λούκας Θωμάς, και αναφέρθηκε στην Ευλογιά των Πιθήκων, στην Ηπατίτιδα που έχει ξεσπάσει στα παιδιά, αλλά και στα περιστατικά λέπρας που εντοπίστηκαν στην χώρα.

Αρχικά, ο κ. Λούκας απάντησε αρνητικά, τεκμηριώνοντας επιστημονικά την απάντησή του, στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν η ευλογιά των πιθήκων πρόκειται να οδηγήσει σε νέα πανδημία.

Εξήγησε, μάλιστα ότι η εν λόγω εξανθηματική νόσος πρόκειται για DNA ιό, ο οποίος ανταποκρίνεται καλά σε εμβόλιο και βέβαια δεν μεταλλάσσεται εύκολα. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η μεταδοτικότητά του ουδεμία σχέση έχει με τον Covid, αφού δεν είναι εφικτό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικό ασθενή, ενώ ανέφερε μάλιστα ότι κυρίως η μετάδοση προκύπτει από την επαφή με τα εξανθήματα.

Ακόμη, υπερτόνισε ο κ. Λούκας ότι δεν θα πρέπει να στοχοποιήσουμε τους ομοφυλόφιλους, δεδομένης της σχετικής είδησης που αναφέρεται στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην LGBTQ κοινότητα.

Στο τέλος της συνέντευξης, ωστόσο, ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο ο κ. Λούκας για τις φήμες που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την πιθανή υποψηφιότητά του στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο κ. Λούκας αν και αρνήθηκε να απαντήσει ξεκάθαρα και ευθαρσώς, είπε: “αυτό που θέλω πραγματικά είναι να δω τον τόπο να προχωράει, έναν τόπο ο οποίος εξελίσσεται”, ενώ συνεχίζοντας σχολίασε σιβυλλικά: “Ένα παιδί, που γεννιέται τώρα, σε 12 μήνες θα περπατήσει, αυτό δεν είναι εξέλιξη. Πρέπει να αναλογιστούμε που ήμασταν, που είμαστε και που θα μπορούσαμε να πάμε”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ