Παρασκευή 09.06.2023

Θράκη: Το «ευχαριστώ» κατέληξε σε προκλήσεις για «τουρκισμό» – Τι έκρυβαν οι επαφές στελεχών του Ερντογάν

«Παρέλαση» σε Ροδόπη και Ξάνθη έκαναν Τούρκοι πολιτικοί αξιωματούχοι με φόντο τις κάλπες της 14ης Μαΐου. Μπορεί να μίλησαν για βελτίωση του κλίματος με την Ελλάδα, με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς στη Νοτιανατολική Τουρκία, ωστόσο δεν παρέλειψαν τις εθνικιστικές τους «κορόνες» περί «τουρκικής» μειονότητας και «δυτικής» Θράκης.

Η προσέγγιση των Τούρκων αξιωματούχων απέδειξε πόσο δύσκολη είναι η στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την ορθότητα της ελληνικής κυβέρνησης που επιμένει στον παράγοντα «συνέπεια» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τη γειτονική χώρα. 

Ο αντιπρόεδρος του Κιλιτσντάρογλου, Αχμέτ Ακίν, ο οποίος κατέθεσε λουλούδι στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, στη συνέχεια βρέθηκε (δεύτερος από αριστερά) στην «“Τουρκική” Ενωση Νέων Κομοτηνής».

Στην ομιλία του στο πλαίσιο του ιφτάρ και απευθυνόμενος σε Ελληνες μουσουλμάνους πολίτες ισχυρίστηκε ότι μοιράζεται μαζί τους την ίδια κουλτούρα και τον ίδιο… «τουρκισμό» (!), ζητώντας από την Ελλάδα να τα σεβαστεί! «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε μαζί με τους “Tούρκους ομογενείς” μας. Θέλω να σας μεταφέρω τα χαιρετίσματα του προέδρου Ερντογάν. Oπου βρίσκονται ”ομογενείς” μας, η σκέψη και η καρδιά μας είναι μαζί τους.

Η αλληλεγγύη που δείξατε εσείς οι μουσουλμάνοι “Τούρκοι” αδελφοί μας, αλλά και ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση στο σεισμό που βιώσαμε ήταν μοναδική. Σας ευχαριστούμε. Ελπίζουμε ότι με την Ελλάδα θα συνεχιστεί το φιλικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει θετικό κλίμα για συζήτηση μεταξύ των δύο λαών. Περιμένουμε να αποδοθούν τα δικαιώματα που επιθυμεί η “τουρκική” μουσουλμανική μειονότητα της “δυτικής” Θράκης, όπως συμβαίνει με τη ρωμαϊκή χριστιανική μειονότητα της Τουρκίας. Ελπίζουμε σε ειλικρινή διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να λυθούν τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης», είπε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, καταδίκασε τα επεισόδια στο τέμενος Αλ Aκσα της Ιερουσαλήμ, αποκαλώντας «αδέλφια» του Παλαιστίνιους και κάνοντας λόγο για «επιθέσεις του Ισραήλ που καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο.

Στον ισχυρισμό ότι με τη μειονότητα της Θράκης μοιράζεται την ίδια κουλτούρα και τον ίδιο… «τουρκισμό» (!), προχώρησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ιφτάρ ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον ψευτομουφτή της περιοχής.

Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου αφίχθη στην Ελλάδα οδικώς αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του, Αχμέτ Ακίν, ο οποίος είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τελικός προορισμός της τετραμελούς αντιπροσωπείας ήταν η… Βουλγαρία, αλλά σκέφτηκαν να κάνουν ένα… πέρασμα από τη Θράκη. Προσκύνησαν (και αυτοί) τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον χαρακτήρισαν «αξέχαστο ηγέτη της ‘δυτικής’ Θράκης», επισκέφτηκαν τον Σύλλογο «Τούρκων» Δασκάλων, συναντήθηκαν με την πρόεδρο του Κόμματος Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης, Τσιντέμ (στα ελληνικά… σπασόχορτο!) Ασάφογλου, βρέθηκαν στην παράνομη και αυτοαποκαλούμενη «’Τουρκική’ Ενωση Ξάνθης» και συνομίλησαν με τους ψευτομουφτήδες. Μπορεί να μην υπάρχουν Ελληνες μουσουλμάνοι πολίτες από τη Θράκη που να ψηφίζουν στην Τουρκία, αλλά στη γειτονική χώρα ζουν πολλοί πολίτες που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή, με αποτέλεσμα οι δύο διεκδικητές των εκλογών να θέλουν να τους δείξουν ότι δεν ξεχνούν τον τόπο που έχουν τις ρίζες τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ