Τρίτη 28.03.2023

Τι είναι αυτό που ολοκληρώνει το καλό σεξ

Οι sex coaches ανά τον κόσμο συνιστούν μετά το σεξ τρυφερότητα και προσπάθεια επικοινωνίας, η οποία μπορεί να ολοκληρώσει την εμπειρία και να κάνει τους συντρόφους να αισθανθούν πιο ολοκληρωμένοι

Μια αγκαλιά που διαρκεί, μια κουβέντα, μια μικρή εξομολόγηση, μια αστεία διήγηση, ένας σύντομος ύπνος στο πλευρό κάποιου, μπορεί να ολοκληρώσει μια σχέση εγγύτητας και να δυναμώσει τους συναισθηματικούς δεσμούς του ζευγαριού. Μετά το σεξ, τα άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Είναι γυμνά, ύστερα από έναν οργασμό -το καλό σενάριο- και τα σώματά τους είναι πλούσια σε ωκυτοκίνη και ντοπαμίνη. Για να συνεχιστεί αυτή η θετική κατάσταση του εγκεφάλου θα πρέπει με έναν τρόπο να επικυρωθούν τα θετικά συναισθήματα.

Εδώ θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλα αυτά αφορούν μία σταθερή σχέση και όχι μια ευκαιριακή. Κι όμως, ακόμη και για να ζεις απλώς τη στιγμή, δεν αρκεί ένα καλό σεξ όσο ένταση και αν έχει. Δεν έχει σημασία αν είστε φίλοι με οφέλη (friends with benefits), αν έχετε μακροχρόνια σχέση, αν πρόκειται για γνωριμία μίας νύχτας ή το τυπικό σεξ ενός παντρεμένου ζευγαριού. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται περίεργο το να ασχοληθείτε με τη φροντίδα κάποιου που ενδεχομένως δεν θα ξαναδείτε, η συμπεριφορά αυτή εξασφαλίζει ότι όλοι απολαμβάνουν φροντίδας και σεβασμού και αφήνει ένα γλυκό αποτύπωμα ακόμη και στους εραστές της μίας νύχτας.  Αφιερώστε λίγο χρόνο για να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας και προβληματιστείτε για όλα όσα συνέβησαν με θετικό και ευγενικό τρόπο. Το είδος της σχέσης που βρίσκεστε δεν μειώνει την ανάγκη να εξασφαλίσετε ότι όλοι αισθάνονται καλά για όσα προηγήθηκαν.

Εδώ, βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι μια συμπεριφορά απότομη, ψυχρή, κυνική, μπορεί για κάποιους να σημαίνει ότι ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν θέλουν  πολλά – πολλά, θέλουν η σχέση να παραμείνει στο επίπεδο του σωματικού. Αυτό, όμως, είναι μια λανθασμένη τακτική, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά αρνητικών συμπεριφορών. Κάποιος μπορεί να νιώσει ντροπή, όχι για την πράξη αυτή καθεαυτή, αλλά γιατί μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια συναισθήματα και αντιλήψεις κρυμμένες στο υποσυνείδητο, από φόβο και ενοχές μέχρι αηδία, με συντηρητικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο και να μετανιώσει που το έκανε.

Αλλά πέρα από την ντροπή, υπάρχει και μια άλλη αρνητική πτυχή που ακολουθεί το σεξ. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται για αδιευκρίνιστο λόγο στεναχωρημένοι αμέσως μετά την έντονη σεξουαλική ευχαρίστηση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τουλάχιστον το 50% των ανδρών και των γυναικών έχουν νιώσει έστω μία φορά στη ζωή τους Μετασυνουσιακή Δυσφορία (post-coital dysphoria). Αυτή εκδηλώνεται με συμπεριφορές τύπου «δεν θέλω να με αγγίζουν και θέλω να μείνω μόνος μου» ή «αισθάνομαι δυσαρεστημένη, ενοχλημένη και πολύ νευρική, κενή». Αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι οδηγεί στη Μετασυνουσιακή Δυσφορία έχει προταθεί ότι, για κάποιους τουλάχιστον, τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην πτώση των επιπέδων των ενδορφινών και ορισμένων ορμονών που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του οργασμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια καθησυχαστική κουβέντα κατανόησης μπορεί να ηρεμήσει το άτομο και να το κάνει να χαλαρώσει, αλλά και να κατανοήσει ότι δεν ευθύνεται κάποιος για αυτό που νιώθει.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ