Τετάρτη 21.02.2024

Τι είναι και τι θέλει ο Πολάκης

Ο Π. Πολάκης αψύς μπορεί να είναι. Χαζός σίγουρα δεν είναι. Τις τελευταίες ημέρες κινείται μεθοδικά και οι κινήσεις του κλιμακώνονται. Πρώτα απείλησε το κόμμα του για την υποψηφιότητα στα Χανιά ενός φίλου του -έκανε πίσω- και σήμερα με τη γνωστή ανάρτηση με προγραφές δημοσιογράφων, τραπεζιτών κλπ, δυναμίτισε και άλλο το πολιτικό σκηνικό και τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και η δήλωση του κόμματος -χωρίς να τον διαγράφει- ουσιαστικά τον θέτει εκτός ψηφοδελτίων. Γιατί έκανε αυτήν την ανάρτηση-φωτιά στο Διαδίκτυο ο Π. Πολάκης; Ήταν τόσο θυμωμένος με την καταδίκη του Ν. Παππά; Θεώρησε την αντίδραση του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ υποτονική; Δηλαδή τι άλλο να έκαναν; Να κατέβαζαν τον λαό στους δρόμους; Ούτε χίλιοι δε θα μαζεύονταν! *

Εκτιμώ πως ο Π. Πολάκης ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Βλέπει τη νέα ήττα να έρχεται και λαμβάνει θέση. Αν τελικά δεν συμπεριληφθεί στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, η ήττα θα έχει τα χαρακτηριστικά της συντριβής. Γιατί; Διότι ο Π. Πολάκης εκφράζει ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κομμάτι που κρατά τις ρίζες του στον αυριανισμό του ΠΑΣΟΚ. Έρχεται κατευθείαν από τη δεκαετία του ’80, με τα αντιδεξιά σύνδρομα, τις πολωτικές συμπεριφορές και όλη τη χυδαιότητα αυτής της περιόδου συνολικά.

Αυτοί οι πολίτες, αν φύγει ο Π. Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ χάνουν τον άνθρωπό τους. Και είναι πολλοί. Τόσοι όσο για να μετατρέψουν την αναμενόμενη ήττα σε συντριβή, όπως προανέφερα.

Δε γνωρίζω αν ο Π. Πολάκης -εφόσον βεβαίως τεθεί εκτός ψηφοδελτίου- θα προλάβει να κάνει κάτι για αυτές τις εκλογές. Κόσμο που θα τον ακολουθήσει έχει. Έχει και πολιτική πλατφόρμα. Ποια; Αυτά που λέει καθημερινά, θα τα κωδικοποιήσει σε ένα πρόγραμμα. Προσωπικές στοχοποιήσεις, σκανδαλολογία, προγραφές, έλεγχος όλων των αρμών της εξουσίας. Δεν αρκούν για το κοινό του; φυσικά και αρκούν. Δεν γνωρίζω όμως αν έχει στελέχη. Αλλά όπου υπάρχει ακροατήριο ξεπροβάλλουν και στελέχη.

Αν, από την άλλη μεριά παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρώτος που θα ζητήσει τον λόγο μετά την ήττα. Θα επιζητήσει τη δικαίωσή του.

Βέβαια, πολλές φορές ο τραχύς και διχαστικός λόγος του Πολάκη ήταν και ο επίσημος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό εκφραστή τον ίδιο τον Τσίπρα σε σημείο να λέμε πως είναι το alter ego του Πολάκη. Και αυτό συνέβαινε για πολλά χρόνια και εν πολλοίς συνεχίζεται και σήμερα.

Γιατί σε τι διαφέρει ο κατάλογος των προγραφών του Πολάκη, με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο από δημοσιογράφους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ των ονομάτων των 13 δικαστών; Προγραφές κάνουν και οι δύο.

Πιθανόν σήμερα ο Α. Τσίπρας να κρίνει πως ο Π. Πολάκης είναι ένα βαρίδι που προκαλεί εμπόδια στο άνοιγμα του προς την Κεντροαριστερά. Όμως γνωρίζει πως αν τελικά τον απομακρύνει από τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι βέβαιες οι απώλειες που θα υποστεί, είναι εντελώς αβέβαια τα οφέλη. (Γι’ αυτό και τελικά είναι πιθανόν το θέμα να κλείσει με αμοιβαίες εξηγήσεις.)

Ο Π. Πολάκης σήμερα δεν έριξε μια μπαλωθιά. Έριξε μια κανονιά και περιμένει. Ούτως ή άλλως δεν έχει να χάσει τίποτα ή να το πω διαφορετικά: μόνον κέρδη έχει να περιμένει.

* Όλες οι παραπάνω ερμηνείες μπορεί να ανατραπούν, αν για το σχόλιο με τις προγραφές ευθύνεται απλώς η πρωινή τσικουδιά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ