Σάββατο 22.06.2024

Το Charlie Hebdo σατιρίζει τον θάνατο του προέδρου του Ιράν: «Ο Θεός υπάρχει»

Το εξώφυλλο είναι μια γελοιογραφία που δείχνει το χέρι του Θεού να έχει τρυπήσει με το δάχτυλο το πιλοτήριο και το σώμα του Ραϊσί να προεξέχει από το κατεστραμμένο ελικόπτερο

Η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo , γνωστή για την ασέβειά της, το έκανε ξανά: μετά το δυστύχημα με ελικόπτερο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί , δημοσίευσε ένα αμφιλεγόμενο εξώφυλλο με τίτλο: «Ο Θεός υπάρχει».

Το εξώφυλλο είναι μια γελοιογραφία που δείχνει το χέρι του Θεού να έχει τρυπήσει με το δάχτυλο το πιλοτήριο και το σώμα του Ραϊσί να προεξέχει από το κατεστραμμένο ελικόπτερο: “Ο Θεός υπάρχει. Μας απαλλάσσει από τους μουλάδες”, γράφει.

Το εβδομαδιαίο θα είναι διαθέσιμο από τις 22 Μαρτίου. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης ανέβασαν το εξώφυλλο στα κοινωνικά τους δίκτυα και έγινε αμέσως viral.

Το Charlie Hebdo , που ιδρύθηκε το 1992 από τον σκιτσογράφο Stéphanne Charbonnier , πιο γνωστό ως Charb, χαρακτηριζόταν πάντα για το μαύρο χιούμορ του, την κοροϊδία του για κάθε είδους θρησκείες και ιδεολογίες. Αντιμετώπισε μηνύσεις και διαμαρτυρίες, καθώς και κατηγορίες για «βλασφημία».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα άρχισε να δημοσιεύει μια σειρά από καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ που οδήγησαν σε απειλές θανάτου κατά της ομάδας. Το 2011, τα κεντρικά γραφεία του Charlie Hebdo υπέστησαν βομβιστική επίθεση.

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων Ισλαμιστών επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.

Το 2020, η εβδομαδιαία εφημερίδα δημοσίευσε ξανά τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ που εξαπέλυσαν την οργή των μουσουλμάνων και οδήγησαν σε τρομοκρατική επίθεση.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που το Charlie Hebdo ασχολείται με θέματα του Ιράν. Στις 8 Δεκεμβρίου 2022, οργάνωσαν έναν διαγωνισμό καρικατούρας του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν. Η κυβέρνηση καταδίκασε τον διαγωνισμό και είπε ότι δεν δέχεται «προσβολές κατά των ισλαμικών, θρησκευτικών και εθνικών αξιών της».

Σε απάντηση στον διαγωνισμό, το ιρανικό καθεστώς έκλεισε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών, καταγγέλλοντας τη «σιωπή» της γαλλικής κυβέρνησης για το θέμα.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ