ΕΛΛΑΔΑ - 05/06/2023 - 7:30 μμ
Το φιτίλι στο Κόσοβο καίει εδώ και καιρό…

Υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις, με την Αστυνομία της χώρας και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (KFOR) να αντιπαρατίθενται με ντόπιους Σέρβους. Η Σερβία διέταξε τον στρατό της να είναι σε ετοιμότητα και να προχωρήσει προς τη διασυνοριακή ζώνη πυροδοτώντας ανησυχίες για τη συνέχεια.
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ: Το Κόσοβο ήταν μέρος της Σερβίας πριν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της το 2008. Είναι ευθυγραμμισμένο με τη Δύση και η ανεξαρτησία του έχει αναγνωριστεί από περίπου 110 χώρες του ΟΗΕ. Από την άλλη, η Σερβία, παρά τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στην Ε.Ε., έχει ιστορικά στενούς δεσμούς με την Ανατολή. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ταχθεί υπέρ της Σερβίας και την έχουν υποστηρίξει στο να μην αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου. Στο Κόσοβο η πλειονότητα του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής.
Ο πόλεμος του Κοσόβου 1998-1999 ήταν μια φονική σύγκρουση, που στοίχισε χιλιάδες ζωές και αποσταθεροποίησε την περιοχή, ενώ αυτό που είναι σήμερα το Κόσοβο διοικείτο από μια πολυεθνική διοίκηση (OHE-E.E.) για μία δεκαετία πριν αποσχιστεί από τη Σερβία. Η τελευταία, παρόλο που δεν έχει καμία πραγματική εξουσία στην περιοχή, συνεχίζει να διεκδικεί την κυριαρχία του Κοσόβου.
Οι Αλβανοί που ζουν στο Κόσοβο κατηγορούν τη Σερβία για καταστολή και διεκδικούν τη γη ως δική τους. Οταν η Σερβία ξεκίνησε μια βίαιη εκστρατεία κατά των αλβανικών εξεγέρσεων το 1998, το ΝΑΤΟ παρενέβη με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και η περιοχή τέθηκε υπό τον έλεγχο διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την τελική ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008.
» ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΒΙΑΣ: Οι «σπόροι» της νέας έντασης σπάρθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις τοπικές εκλογές σε 4 δήμους στο Βόρειο Κόσοβο (Ζβετσάν, Ζούμπιν Ποτόκ, Βόρεια Μιτρόβιτσα και Λεπόσεβατς), δηλαδή στις περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μικρότερη από 4%, με τους Αλβανούς υποψηφίους να επικρατούν. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν οι Αλβανοί νεοεκλεγέντες δήμαρχοι επιχείρησαν να εγκατασταθούν στα γραφεία τους την περασμένη Παρασκευή. Η ένταση κλιμακώθηκε την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι Σέρβοι συγκρούστηκαν με την τοπική Αστυνομία και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το Βελιγράδι διέταξε τον στρατό του να είναι έτοιμος για μάχη και να προχωρήσει προς τα σύνορα με το Κόσοβο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι βολές Φίλη, η άρνηση Αχτσιόγλου και οι «εξουσίες» Πολάκη
27.09.2023 - 10:40 πμ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
11:00 πμ
Περί στοιχημάτων…
10:24 πμ
Βάσω Χοχλάκα: Περιοδεία στην Ικαρία
8:00 πμ