Κυριακή 25.09.2022

Το Γιβραλτάρ αναγνωρίστηκε επίσημα ως «πόλη» με καθυστέρηση… 180 ετών

Ένα διοικητικό σφάλμα δεν επέτρεπε στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος να μπει στον επίσημο κατάλογο των πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου

Στον επίσημο κατάλογο των βρετανικών πόλεωνεισήλθε και επίσημα από σήμερα το Γιβραλτάρ,μετά από καθυστέρηση 180 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων το καθεστώς του, που του είχε αποδοθεί από την βασίλισσα Βικτωρία, είχε ξεχαστεί εξαιτίας ενός διοικητικού σφάλματος.

Το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος είχε υποβάλει αίτημα για τον χαρακτηρισμό του ως «πόλη» φέτος με αφορμή και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο τηςΒασίλισσας Ελισάβετ. Έρευνα ωστόσο που έγινε στα Εθνικά Αρχεία έδειξε ότι η περιοχή αναγνωριζόταν ως πόλη ήδη από το 1842, δηλαδή από την Βασίλισσα Βικτωρία.

Το καθεστώς της πόλης συνδέεται πολύ συχνά με τη δυνατότητα ύπαρξης καθεδρικού ναού, πανεπιστημίου ή μεγάλου πληθυσμού, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες ή προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Η αναγνώριση μια περιοχής ως «πόλη» γίνεται από τον μονάρχη της Βρετανίας έπειτα από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, αποφέρει λιγοστά υλικά οφέλη, αν και συχνά μπορεί να δώσει ώθηση στις κοινότητες τοποθετώντας τες στον χάρτη και η ίδια η αναγνώριση μιας περιοχής ως «πόλη» είναι συνήθως λόγος υπερηφάνειας για τους κατοίκους.

Η βρετανική επικράτεια διαθέτει 81 πόλεις

Στη νέα λίστα με τις πόλεις της βρετανικής επικράτειας υπάρχουν τώρα συνολικά 81 και το Γιβραλτάρ είναι η μια από τις μόλις πέντε που βρίσκονται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Γιβραλτάρ, ένας θύλακας με περίπου 30.000 κατοίκους, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου.

Η Ισπανία το εκχώρησε στη Βρετανία το 1713 έπειτα από έναν πόλεμο, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες το διεκδικεί και πάλι.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit, το 96% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή :

https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ