Τετάρτη 07.06.2023

Τουρκία: Δικηγόρος προσέφυγε κατά της υποψηφιότητας Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) προσέφυγε ο Τούρκος δικηγόρος Τουργκούτ Καζάν, που θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική η υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

Ο δικηγόρος επιμένει στη θέση του, παρά την απόρριψη των ενστάσεων που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK).

Ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Σε αναφορά του είχε ισχυριστεί ότι ο κανόνας περιορισμού του αριθμού των θητειών της προεδρίας που ορίζεται στο τουρκικό Σύνταγμα, είναι δεσμευτικός για όλους τους φορείς, τις θέσεις, τις αρχές και τα άτομα συμπεριλαμβανομένου του YSK.

Ως εκ τούτου, δεν είναι αποδεκτές ερμηνείες όπως ότι η Τουρκία άλλαξε το σύστημα με την τροπολογία του 2017 και ιδρύθηκε μονοπρόσωπο καθεστώς, με αποτέλεσμα οι εκλογές του 2018 ήταν οι πρώτες εκλογές του νέου συστήματος και οι εκλογές του 2023 θα είναι οι δεύτερες.

«Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δέχθηκε μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα του 2017» έγραψε στο Twitter και υπενθύμισε ότι το YSK είχε θεωρήσει έγκυρα 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα στο δημοψήφισμα του 2017.

«Τα άρθρα 77 και 101 του Νόμου 298 ήταν πολύ σαφή. Τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν τη σφραγίδα της σχετικής κάλπης δεν μπορούσαν να μετρηθούν ως έγκυρα. Ωστόσο, λήφθηκε υπόψη μια απαράδεκτα πρόχειρη αναφορά εκπροσώπου του κόμματος Δικαιοσύνης και έτσι κατέστη δυνατή η μετάβαση στο μονοπρόσωπο καθεστώς». Ο Καζάν δήλωσε επίσης ότι το άρθρο 101/2 του Τ/Συντάγματος που ορίζει ότι ένα άτομο μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος δύο φορές το πολύ δεν ελήφθη υπόψη με την τελευταία απόφαση του YSK.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ