Παρασκευή 24.05.2024

Τουρκία – Ερντογάν εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας» δήλωσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Σχετικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία ανέφερε ότι «σαν δικέφαλος αετός των Σετλτζούκων αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με Ανατολή και Δύση» ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα στις Βρυξέλλες σε ότι αφορά την ευρωπαική προοπτική της χώρας του.

Αναλυτικά στη δήλωση του ανέφερε:

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία. Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία. Αύριο θα φιλοξενήσουμε στη χώρα μας τον αδελφό μου εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ. Την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κύριος Μητσοτάκης θα έρθει στην Άγκυρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ανατολή και της Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας».

Σε ότι αφορά τα ευρωτουρκικά ο Ερντογάν ανέφερε: «Η Τουρκία είναι πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, εφόσον τηρούνται οι Αρχές του Δικαίου και του Pacta Sunt Servanda (οι συμφωνίες επιβάλλεται να τηρούνται). Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση και να σταματήσει να αποκλείει την Τουρκία. Η Τουρκία είναι η μόνη διέξοδος από τη διελκυστίνδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη εξαιτίας του ανταγωνισμού των δυνάμεων στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης. Όσο πιο γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δουν και αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα είναι για αυτούς».

Το μήνυμα της Αθήνας

Μιλώντας πρόσφατα για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και το επικείμενο ταξίδι του στη γειτονική χώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στείλει το μήνυμα ότι «επιβάλλονται οι προσεγγίσεις και ότι δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις».

«Παρά την ηρεμία που επικρατεί τώρα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εξ Ανατολών γείτονες επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. Επιβάλλονται συνεπώς οι προσεγγίσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις, και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή: protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ