Τετάρτη 21.02.2024

Τσελέντης: Καθησυχαστική η ακολουθία μετασεισμών στη Λέσβο -Eυάλωτα τα σπίτια

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, σχετικά με τη σεισμική ακολουθία στη Λέσβο.

«Ένας σεισμολόγος όταν βλέπει σεισμούς της τάξης του 4,8 και 4,9 Ρίχτερ σε μια ζώνη όπου έχει πολύ μεγάλα ρήγματα και μάλιστα το ένα ρήγμα ξεκινάει από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και έχει χωρίσει και τη Λέσβο στα δύο, σίγουρα ανησυχεί», είπε ο Άκης Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δίνει πιθανότητα λιγότερο από 1% να ήταν προσεισμοί και επισημαίνει ότι τον ηρεμεί το γεγονός ότι η χθεσινή ακολουθία είναι γεμάτη μετασεισμούς.

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι, όπως κατεβαίνει το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής από βορρά προς νότο, βορειοδυτικά βόρεια, έχει πολλά παρακλάδια, πολλά ρήγματα. Αυτά τα ρήγματα λοιπόν είναι το αίτιο το οποίο προκαλεί αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Παράλληλα υπάρχει και ένα μεγάλο ρήγμα βόρεια της Λέσβου προς την Μικρασία. Το κάνει με κατεύθυνση Ανατολή – Δύση και αυτό το κοιτάμε. Δεν βλέπουμε καμία μετατόπιση πάνω σε αυτό το ρήγμα».

Ευάλωτα τα σπίτια από τις συνεχείς δονήσεις

Το άλλο, το οποίο όμως είναι σημαντικό να καταλάβει κόσμος, προειδοποιεί ο κ. Τσελέντης, είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει γιατί τα σπίτια ήδη στον πολεοδομικό ιστό έχουν επιβαρυνθεί από τις υπάρχουσες δονήσεις. «Άρα λοιπόν, ένα σπίτι το οποίο έχει υποστεί συνέχεια δονήσεις κάποια στιγμή είναι πολύ ευάλωτο και υπάρχει υπάρξει μια αστοχία του και ακόμα και για μικρότερο σεισμό».

«Μην πάθουμε το ίδιο που πάθαμε στη Σάμο, όπου χάσαμε δύο παιδικές ψυχές επειδή είχαν κάτσει κάτω από ετοιμόρροπο τοίχο», είπε ο κ. Τσελέντης.

Κάλεσε τον κόσμο οπωσδήποτε να συμβουλεύεται τους μηχανικούς που έχουν πάει στην περιοχή. «Ο ΟΑΣΠ έδρασε αστραπιαία και η κυβέρνηση έστειλε πολύ σωστά τα συνεργεία και κάτω. Ο κόσμος έχει πλέον τον τρόπο, τους μηχανισμούς, τους ανθρώπους να τους φωνάξει, να ελέγξουν τα σπίτια του προτού μπει μέσα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ