Παρασκευή 02.12.2022

Τσιάρας στη Βουλή: Η black list στο Ποινικό Μητρώο, ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της προστασίας των ανηλίκων

Για ένα ακόμη σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της προστασίας των ανηλίκων έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας περιέγραψε με αυτόν τον τρόπο τη διάταξη με την οποία εγγράφεται στο δελτίο ποινικού μητρώου κάθε ασκηθείσα ποινική δίωξη για εγκλήματα που στρέφονται σε βάρος ανηλίκου μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσης.

Η διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών, η επεξεργασία του οποίου άρχισε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη (17/11).

Δεν μπορεί άνθρωποι, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο επαναλαμβάνουν αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές, να μπορούν να εργάζονται σε ένα σχολείο με ανήλικα παιδιά, να εργάζονται σε δομές φιλοξενίας ανήλικων παιδιών και μετά να αναρωτιόμαστε όλοι μας τι έφταιξε ή τι φταίει και επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους συμπεριφορές, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Βουλή: Οι θέσεις των κομμάτων επί της διάταξης του Ποινικού Κώδικα

Με πρόχειρο τρόπο έρχεται η διάταξη για την προστασία των ανηλίκων είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης. Όπως είπε, έχουμε μια συλλήβδην εγγραφή, που περιλαμβάνει όλα τα αδικήματα, όχι μόνο τα κακουργήματα αλλά και πλημμεληματικές υποθέσεις όπως της έκθεσης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως σημείωσε, αποσύρονται.

Η πρόβλεψη για ειδικό σκέλος του Ποινικού Μητρώου για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε η αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, επισήμανε ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις αξιοποιούνται επικοινωνιακά «για να καλύψουν την πραγματικότητα», ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο που θα βοηθούσε ένα παιδί να προστατευθεί, να καταγγείλει ή να βρίσκει καταφύγιο για να θεραπεύει τις πληγές του.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, τάχθηκε υπέρ της βαριάς τιμωρίας αυτών των εγκλημάτων. Πρέπει να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες, σημείωσε.

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, ανέφερε ότι το εν λόγω άρθρο έρχεται «στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης της βρόμικης επικαιρότητας του τελευταίου διαστήματος από την κυβέρνηση».

Η αναγκαιότητα της προσθήκης προκρίθηκε κατόπιν στάθμισης, ως υπέρμετρης, της υποχρέωσης προστασίας των ανηλίκων έναντι ενδεχόμενης προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας το οποίο δεν θίγεται, καθότι σε περίπτωση αμετάκλητης δικαιοδοτικής κρίσης η εν λόγω καταχώριση διαγράφεται, είπε η εισηγήτρια της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ