Σάββατο 01.04.2023

Βέβαιος για νίκη ο Ερντογάν, προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου σε δύο νέα γκάλοπ

Τη βεβαιότητά του για νίκη στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Tην ίδια ώρα, δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο στην Τουρκία, δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον πρόεδρο του CHP και υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Ως Λαϊκή Συμμαχία, θα γράψουμε το έπος της 14ης Μαΐου μαζί με όσους έχουν προσχωρήσει σε εμάς και τους φίλους που θα προσχωρήσουν σε εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν το Σάββατο, σε τηλεδιάσκεψη με τους επαρχιακούς επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Θα ξεκινήσουμε με την επούλωση των πληγών του σεισμού και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πόλεων. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά το πρόγραμμά μας που θα αυξήσει την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές και θα αυξήσει την ευημερία του λαού μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση Ερντογάν, το ακροδεξιό Κόμμα Ελεύθερης Αιτίας (Huda Par) ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Ερντογάν υπέγραψε την απόφαση για κάλπες στις 14 Μαΐου, έναν μήνα νωρίτερα από ότι αρχικά σχεδιαζόταν, με στόχο να εξασφαλίσει μια ακόμα προεδρική θητεία.

Ο Ερντογάν είναι ο κοινός υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας που αποτελείται από το AKP, τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλης Ένωσης (BBP) του Μουσταφά Ντεστισί.

Ο μοναδικός μέχρι στιγμής αντίπαλος του Ερντογάν -καθώς το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα κατεβάσει υποψήφιο- είναι ο Κιλιτσντάρογλου, τον οποίον επέλεξαν ως υποψήφιο έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων, το Κόμμα της Ευτυχίας, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Καλό Κόμμα (IYI) της Μεράλ Ασκενέρ, το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και το Κόμμα του Μέλλοντος.

«Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι δύσκολη, κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι ζωτικής σημασίας, κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι σημαντική. Ωστόσο, η διαδικασία που περνάει η χώρα μας, οι μεγάλες απώλειες που προκάλεσε η πρόσφατη σεισμική καταστροφή, οι κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο έχουν φέρει τις εκλογές της 14ης Μαΐου σε ένα διαφορετικό σημείο. Μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε αυτή την κατάσταση εξετάζοντας τη δομή και τα κίνητρα της πρόχειρης συμμαχίας που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο Ερντογάν και επισήμανε:

«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε μια συμμαχία, αλλά μια δομή συνασπισμού που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε παζάρια, όπως ακριβώς και στην παλιά Τουρκία. Ακόμα και η διακήρυξη 12 άρθρων που εξέδωσε αυτός ο συνασπισμός, ο οποίος ξεκίνησε ως εξακομματικός και τώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για οκτωκομματικό ή δεκακομματικό συνασπισμό, είναι από μόνη της μια απόδειξη για το πού θέλει να συρθεί η χώρα μας».

«Αυτός ο συνασπισμός, ο οποίος εμφανίζει τον “Μπάι μπάι” Κεμάλ (έτσι αποκαλεί τον Κιλιτσντάρογλου) ως υποψήφιο πρόεδρο, δεν έχει στην ατζέντα του κανένα θέμα της χώρας και του έθνους», επισήμανε ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, χρησιμοποιώντας μια ατάκα από παλιά τουρκική ταινία είχε δηλώσει «Είμαι ο Κεμάλ, έρχομαι». Ατάκα που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την επόμενη μέρα, ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε με άλλο σύνθημα, το «Μπάι μπάι Κεμάλ».

Διψήφιο προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου

Ξεκάθαρα προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο στην Τουρκία. Στη μία ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης εμφανίζεται πρώτος με 14,2 μονάδες διαφορά από τον Ερντογάν και στη δεύτερη με 11,2 μονάδες διαφορά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία Piar, ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 57,1% και ο Ερντογάν 42,9%.

Μάλιστα το CHP ξεπερνά για πρώτη φορά και τα ποσοστά του ΑΚΡ στη Βουλή λαμβάνοντας 32,3% έναντι 30,8%.

Για το φιλοκουρδικό κόμμα προβλέπει 11,6% και για το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ 8,3%. Το κόμμα του Μπαχτσελί λαμβάνει 7,1%.

Αλλά και η εταιρεία Ακσόι προβλέπει 55,6% για τον Κιλιτσντάρογλου και 44,4% για τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, το ΑΚΡ λαμβάνει 31% στη Βουλή, το CHP 28,4%, το κόμμα της Ακσενέρ 12%, το φιλοκουρδικό κόμμα 10,3%, και το εθνικιστικό ΜHP 7,2%.

Με πληροφορίες από Anadolu, Hurriyet

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ