Κυριακή 25.02.2024

Βιασμοί ανηλίκων: Αύξηση κατά 90% μέσα σε 5 χρόνια – Κάθε 4 ημέρες το 2023, ένα παιδί κακοποιούνταν σεξουαλικά

Πρόκειται για δέκα Έλληνες και έναν άνδρα με καταγωγή από τη Μολδαβία, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις ασελγείς πράξεις τους εις βάρος του κοριτσιού. Η σοκαριστική υπόθεση, που διαχειρίζονται τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου από τον περασμένο Αύγουστο, είναι μόλις μία από τις δεκάδες που καταγράφηκαν τον περασμένο χρόνο σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, κάθε 4 ημέρες του 2023 ένας ανήλικος έπεφτε θύμα βιασμού. Μέσα σε μόλις 12 μήνες, οι Αρχές διαχειρίστηκαν συνολικά 437 υποθέσεις εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων. Τα θύματα για αυτές τις υποθέσεις έφτασαν τα 490.

Κάθε μήνα του περασμένου έτους, 40 ανήλικοι έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας. Μέσα στο 2023, συνολικά 78 ανήλικοι έπεσαν θύματα βιασμού στην Ελλάδα. Αν και σε σύγκριση με πέρυσι τα θύματα έχουν μειωθεί, ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 90% μέσα σε μόλις πέντε χρόνια! Το ίδιο ακριβώς διάστημα, η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 190 υποθέσεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 226, παρουσιάζοντας αύξηση 25%, τους τελευταίους 12 μήνες.

Ανησυχητικά μεγάλος είναι και ο αριθμός των υποθέσεων κατάχρησης ανηλίκων, καθώς το 2023 συνολικά 43 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από πρόσωπα στα οποία τους είχαν εμπιστευτεί οι γονείς τους. Πρόκειται για φίλους, εκπαιδευτικούς, γιατρούς και κληρικούς -πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας- που όμως κρύβονται πίσω από τη φρίκη που έχουν ζήσει δεκάδες απροστάτευτα παιδιά. Τέσσερις ανήλικοι έπεσαν θύματα μαστροπείας μέσα στο 2023, ενώ συνολικά 29 παιδιά βρέθηκαν παγιδευμένα σε υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση που ξεπερνά το 70%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ