Παρασκευή 17.09.2021

Βούλτεψη: Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μαζικές εισόδους στο έδαφός της

Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μαζικές εισόδους στο έδαφός της, δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. Η Ελλάδα έχει κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον σε όλους τους τομείς, έχει 40.000 Αφγανούς αυτή τη στιγμή στο έδαφός της, έχει εξαντληθεί, έχει πεπερασμένες δυνατότητες, τόνισε η υφυπουργός.

«Πήγαν τα μηνύματα στην Ευρώπη και με το τηλεφώνημά του στον Τ. Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε αυτά τα ζητήματα», σημείωσε η Σ. Βούλτεψη μιλώντας στο MEGA.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι Αφγανοί «δεν φεύγουν τώρα, φεύγουν εδώ και 40 χρόνια. Τους τελευταίους έξι μήνες έφυγαν από την χώρα 600.000 Αφγανοί, υπό δημοκρατική κυβέρνηση. Από κυβέρνηση που δεν τους καταπίεζε, δεν τους δημιουργούσε προβλήματα».

Εργαλειοποίηση από την Άγκυρα

Ταυτόχρονα, η υφυπουργός χαρακτήρισε τις τυχόν μεταναστευτικές ροές προς την χώρα ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ενώ έκανε λόγο και για νέα εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την Άγκυρα.

«Η Τουρκία δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν. Άρα για να φτάσουν στην Τουρκία πρέπει να πάνε μέσω Ιράν ή να τους στείλουν με αεροπλάνα από το Πακιστάν. Η Τουρκία έχει ήδη Αφγανούς στο έδαφός της. Αν θέλει να εργαλειοποιήσει πάλι τους ανθρώπους, μπορεί να το κάνει. Άνετα μπορεί η Τουρκία να παρουσιάσει αυτούς που έχει στο έδαφός της, ως φυγάδες από το καθεστώς τον Ταλιμπάν», σημείωσε.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Όλοι μιλούν για το Αφγανιστάν και για το τι γίνεται εκεί, οι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από εκεί, και στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι οι υπουργοί πάνε στον Έβρο, γιατί θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα από τις πυρκαγιές. Αυτά δεν είναι λογικά πράγματα».

«Η Τουρκία λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν οι δυτικοί»

Την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη κοινή πολιτική ασύλου υπογράμμισε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κώστας Λάβδας.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, σημείωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα ακολουθήσουν κοινή γραμμή στο προσφυγικό. Η Τουρκία προς το παρόν λέει αυτά που θέλει να ακούσουν οι δυτικοί».

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ