Τρίτη 03.10.2023

Βρετανία: Δημοσκόπηση-σοκ για Σούνακ -Οι Τόρις απειλούνται με τη χειρότερη ήττα τους εδώ και έναν αιώνα

Πονοκεφάλους στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο επιτελείο των Τόρηδων προκαλεί μια νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι Συντηρητικοί, στην αναμέτρηση του ερχόμενου έτους, οδεύουν στο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Με τους Τόρηδες του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να υπολείπονται στις σφυγμομετρήσεις σταθερά εδώ και καιρό κατά σχεδόν είκοσι ποσοστιαίες μονάδες των Εργατικών του σερ Κιρ Στάρμερ, το κυβερνών κόμμα αναμένεται να περιοριστεί σε 159 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το Electoral Calculus, από 359 που είχε εξασφαλίσει το 2019. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να περιοριστεί ακόμη και στις 124 έδρες αν οι ψηφοφόροι καταφύγουν στην τακτικίστικη ή στρατηγική ψήφο επιλέγοντας έναν υποψήφιο ή κόμμα εκτός της προτίμησής τους, προκειμένου να τιμωρήσουν τους Συντηρητικούς, μεταξύ άλλων για τα απανωτά σκάνδαλα και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους.

Ο «γκουρού» των δημοσκοπήσεων, καθηγητής Τζον Κέρτις, είπε στον Independent ότι οι Τόρηδες ήδη απειλούνται με καταποντισμό, αλλά η στρατηγική ψήφος μπορεί να εξασφαλίσει στους Εργατικούς μια συντριπτική νίκη, μπροστά στην οποία πιθανώς να ωχριά εκείνη του Τόνι Μπλερ το 1997.

«Με προβάδισμα 18 μονάδων, το παιχνίδι έχει τελειώσει, απλώς μιλάμε για την έκταση της ήττας των Τόρηδων, όπως είχε γίνει το 1997», υποστήριξε.

Ο ρόλος της στρατηγικής ψήφου

Η δημοσκόπηση του Electoral Calculus, σύμφωνα με τον Independent, αποκαλύπτει πώς η στρατηγική ψήφος θα μπορούσε να επηρεάσει εις βάρος των Τόρηδων το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2024. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση αυτή, οι Εργατικοί με τη βοήθεια ψηφοφόρων των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων θα εξασφάλιζαν επιπλέον 26 έδρες, φθάνοντας συνολικά τις 440. Για τον επικεφαλής του Electoral Calculus, Μάρτιν Μπάξτερ, ενώ η στρατηγική ψήφος το 2019 βασίστηκε στο Brexit, στις επόμενες εκλογές πιθανώς να στραφεί κατά των Τόρηδων. «Οι Τόρηδες κινδυνεύουν να χάσουν πολλές έδρες ειδικά στη Νότια Αγγλία», δήλωσε.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για την αντικατάσταση της πρώην υπουργού Πολιτισμού και συμμάχου του Μπόρις Τζόνσον, Ναντίν Ντόρις, που εγκατέλειψε τη βουλευτική της έδρα στο Μιντ Μπέντφορντσιρ τον περασμένο Αύγουστο. Οι Τόρηδες του Σούνακ θα δώσουν, επίσης, μάχη για να υπερασπιστούν την έδρα τους στο Τάμγουερθ, μετά την παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του πρώην υπευθύνου για την εσωκομματική πειθαρχία, Κρις Πίντσερ, που σε κατάσταση μέθης είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά δύο άνδρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ