Σάββατο 01.04.2023

Βρετανία – ΕΕ: «Σφραγίζουν» τη συμφωνία του Brexit για τη Β. Ιρλανδία

Βρετανία και ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία για την αναθεώρηση των εμπορικών κανόνων στη Β.Ιρλανδία, σε μια σημαντική τομή για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων μετά το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχουν τις «τελικές συνομιλίες» το μεσημέρι σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο για το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το επίμαχο σύμφωνο, που συμφωνήθηκε το 2020 στο πλαίσιο του διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ, διατήρησε τη Β. Ιρλανδία στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και υπόκειται σε διαφορετικούς εμπορικούς κανόνες από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η σθεναρή αντίθεση στο πρωτόκολλο από τη φιλοβρετανική ενωτική κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία υποστηρίζει ότι απειλεί τη θέση της επαρχίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης εκεί.

Αυτό ώθησε τη βρετανική κυβέρνηση να απειλήσει με μονομερή αναθεώρηση του πρωτοκόλλου, εκτός εάν η ΕΕ συμφωνούσε σε συνολικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να χαλάσουν οι διπλωματικές σχέσεις και να υπάρξει κίνδυνος για έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο.

Τώρα, μετά από μήνες «εντατικών διαπραγματεύσεων», όπως τις χαρακτήρισε η Ντάουνινγκ Στριτ, από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Σουνάκ τον Οκτώβριο, η συμφωνία μοιάζει να είναι δυνατή.

«Έχει σημειωθεί θετική, εποικοδομητική πρόοδος», ανέφερε το γραφείο του Σούνακ σε ανακοίνωσή του αργά την Κυριακή.

«Ο πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιλύει τα πρακτικά προβλήματα επί τόπου, διασφαλίζει την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, διασφαλίζει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ένωσή μας και επιστρέφει την κυριαρχία στον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι διαφωνίες σχετικά με το πρωτόκολλο έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες του Brexit το 2021 και θεωρείται ότι εμποδίζουν την ευρύτερη συνεργασία μετά το Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παλεύει με τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες και προβλέπεται να είναι η μόνη χώρα της G7 που θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, θεωρείται πρόθυμο να επαναφέρει τις σχέσεις για να ενισχύσει το εμπόριο.

Η κυβέρνηση στο Λονδίνο δέχεται επίσης πιέσεις για την αποκατάσταση του διαμοιρασμού της εξουσίας στο Μπέλφαστ, ιδίως ενόψει της 25ης επετείου της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 – η οποία έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων.

Η Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει αποκεντρωμένη κυβέρνηση από τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω της αποχώρησης του DUP.

Το κόμμα επρόκειτο να μοιραστεί την εξουσία με το φιλο-ιρλανδικό Sinn Fein, το οποίο έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στη συνέλευση μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Φον ντερ Λάιεν: Προσβλέπω στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου

«Προσβλέπω στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διπλωματικές σχέσεις με τον εταίρο και φίλο μας», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την άφιξή της στην Βρετανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ επιδιώκοντας την οριστικοποίηση των διευθετήσεων της νέας συμφωνίας σχετικά με την Βόρεια Ιρλανδία στις συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.

Το απόγευμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Ομιλία Σούνακ στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι οι τελικές συνομιλίες για την επίτευξη νέας συμφωνίας για την διευθέτηση των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Ιρλανδίας στο πλαίσιο του Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

«Πιστεύουμε ότι αυτές είναι οι τελικές συνομιλίες και έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, αλλά είναι σημαντική αυτή η διεξαγωγή συνομιλιών σε επίπεδο ηγετών για την οριστική συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Ρίσι Σούνακ θα απευθυνθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 18.30 τοπική ώρα για να ενημερώσει τους βρετανούς βουλευτές για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ