Τρίτη 28.03.2023

Βρετανία: Ισόβια απαγόρευση επιστροφής στους μετανάστες από το Κανάλι της Μάγχης

Το εύρος των προτεινόμενων μέτρων θα ισχύει για οποιονδήποτε φθάνει στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου με ένα μικρό σκάφος και αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως δήλωσε στην Mail on Sunday: «Μην κάνετε λάθος, αν έρθετε εδώ παράνομα, δεν θα μπορείτε να μείνετε».

Επί του παρόντος, οι αιτούντες άσυλο που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν προστασία βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ωστόσο, η Mail on Sunday αναφέρει ότι μία ρήτρα στο νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση αναμένεται να εφαρμόσει ένα «φρένο δικαιωμάτων» για να επιτρέψει ουσιαστικά την παράκαμψη των συμβάσεων. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που πραγματοποιούν την επικίνδυνη διέλευση από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι, ούτε ένας μετανάστης δεν έχει σταλεί ακόμη στη Ρουάντα και όλα τα σχέδια για κάτι τέτοιο βρίσκονται επί του παρόντος σε αναμονή. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία επιστροφών με την ΕΕ, αναφερει το BBC. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το πρόγραμμα δεν παραβίαζε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η απόφαση αυτή αντιμετωπίζει περαιτέρω προσφυγές στα δικαστήρια, με την προκαταρκτική ακρόαση να αναμένεται σήμερα στο Εφετείο.

Το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατηγόρησε τους υπουργούς ότι συντρίβουν τη μακροχρόνια δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών να παρέχει στους ανθρώπους δίκαιη ακρόαση ανεξάρτητα από το πώς φτάνουν στο Ηνωμένο βασίλειο. Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία θα εισαγάγει τους νέους νόμους, δήλωσε στη Sun την Κυριακή ότι «η μόνη διαδρομή προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια ασφαλής και νόμιμη διαδρομή». Το Υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι υπάρχουν πολλές «ασφαλείς και νόμιμες» διαδρομές προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ