Δευτέρα 26.02.2024

Βρετανία – Σούνακ: «Το βιολογικό φύλο μετράει – Άδικο οι τρανς αθλητές να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα»

«Παίζει ρόλο το βιολογικό φύλο», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον διάσημο δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν για τις 100 ημέρες στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η δήλωσή του Συντηρητικού πρωθυπουργού ότι είναι άδικο οι τρανς αθλητές να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα, έχει προκαλέσει σχόλια στη γηραιά αλβιώνα σχετικά με τις απόψεις του για το γυναικείο φύλο και κυρίως με τα διεμφυλικά άτομα.Μιλώντας στον διάσημο Βρετανό δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν για την μέχρι τώρα εμπειρία του στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ρίσι Σούνακ υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει γυναίκα.

Η συζήτηση άναψε, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα«Daily Mail», όταν ο Μόργκαν τον ρώτησε για τα δικαιώματα των τρανς .

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ ξεκαθάρισε ότι το βιολογικό φύλο έχει ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται για την πολιτική στον αθλητισμό και τις φυλακές. Αν και, όπως είπε, η κυβέρνηση του Λονδίνου πρέπει να δείχνει «μεγάλη συμπόνια» σε όσους θέλουν να κάνουν μετάβαση φύλου, τόνισε ότι το βιολογικό φύλο πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της τρανς βιαστή, Ίσλα Μπράισον, η οποία αρχικά έμεινε έγκλειστη σε γυναικεία φυλακή στη Σκωτία, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να «αναγνωρίσει τις προκλήσεις» γύρω από τους χώρους όπου εμπλέκεται το φύλο ενός ατόμου ενώ παράλληλα κάλεσε τους Βρετανούς να είναι ευαίσθητοι στις σχέσεις τους με τα διεμφυλικά άτομα.

«Ξέρω τι είναι γυναίκα, μια ενήλικη γυναίκα», είπε στον εκπομπή που παρουσιάζει ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος, Πιρς Μόργκαν στην τηλεοπτική εκπομπή «TalkTV».

«Είμαι παντρεμένος με μία (γυναίκα). Έχω δύο κόρες. Και είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία όπου οι ανάγκες τους να γίνονται σεβαστές, και να ξέρουν να τους φέρονται όταν βρίσκονται στα αποδυτήρια ή σε αθλήματα, αλλά και για την ασφάλειά τους».

Ωστόσο, έσπευσε να ταχθεί κατά των τρανς αθλητών που αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν φαίνεται δίκαιο στους περισσότερους, σωστά; Γι’ αυτό, όταν πρόκειται γι’ αυτές τις ερωτήσεις, το βιολογικό φύλο έχει σημασία… είτε πρόκειται για σεξ, είτε για γυναικείους χώρους, είτε για φυλακές, το βιολογικό φύλο έχει πράγματι σημασία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ