Παρασκευή 24.05.2024

Ξεφεύγει από τη ζώνη της ύφεσης η Ευρωζώνη – Τα νέα οικονομικά δεδομένα στο τραπέζι του Eurogroup

Του Τάσου Δασόπουλου

Την υπέρβαση της τεχνικής ύφεσης το β’ τρίμηνο του χρόνου και τις δυνατότητες ανάκαμψης της Ευρωζώνης στο δεύτερο μισό του 2024, με ατμομηχανές για πρώτη φορά κυρίως της χώρες του “Νότου”, εν μέσω μιας διεθνούς συγκυρίας με πολλές αβεβαιότητες, συζητά σήμερα το Eurogroup.

Με βάση εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, η Ευρωζώνη θα περάσει σε θετική ανάπτυξη το β’ τρίμηνο του χρόνου, με οδηγούς την ανάκαμψη που καταγράφεται ήδη σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία καθώς περισσότερο η Γερμανία και λιγότερο η Γαλλία, συνεχίζουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Τα μέλη του συμβουλίου των υπουργών θα έχουν ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω πορεία του πληθωρισμού, στην περιοχή του 2% και την επίδραση που θα έχει σε κάθε μια από τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα θα γίνουν προτάσεις για το πώς μπορεί η ανάκαμψη να συμβαδίσει με υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση. Με την αύξηση της απασχόλησης να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και την ανεργία να βρίσκεται στην περιοχή του 6,5%, το ζητούμενο για την οικονομία της Ευρωζώνης θα είναι να αυξηθεί η ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικά μετά την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τα μέσα τους χρόνου. Στα θέματα τη συζήτησης θα είναι η συνέχιση της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ανατολή.

Επίσης, με εισηγητή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συζητηθεί και η πορεία εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών κανόνων από το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Παρότι το χρονοδιάγραμμα είναι ήδη γνωστό, η διαδικασία θα έχει δυσκολίες, καθώς πολλές από τις οικονομίες της Ευρωζώνης, με πρώτη τη γαλλική, θα πρέπει να παρουσιάσουν περισσότερο φιλόδοξα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν μέσα σ το καλοκαίρι, για να οριστικοποιηθούν τα 4ετή προγράμματα προσαρμογής, με διαφορετικές παραμέτρους για κάθε χώρα.

Πιο άνετα για την Ελλάδα

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα, παρότι το πλέον υπερχρεωμένο μέλος της Ευρωζώνης, έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Μεγάλο “όπλο” για τις διαπραγματεύσεις θα είναι η ανάπτυξη, που αναμένεται ότι θα είναι ψηλότερη από 2,5% για τη διετία 2024 -2025, γεγονός που θα εξασφαλίζει σταθερή σύγκλιση εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και τον επόμενο χρόνο. Βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια, θα αποτελέσουν τα κονδύλια ύψους 22 δισ. ευρώ, που αναμένει για τη διετία η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021 -2027.

Ανοιχτό είναι ακόμη το πακέτο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα πρέπει να αναλάβει μέσα από το πρόγραμμα η χώρας μας, προκειμένου η ανάπτυξη να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δημοσιονομικά, η Ελλάδα προβλέπει τη μείωση του χρέους κατά 16% του ΑΕΠ, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ, τα οποία καλύπτουν σχεδόν πλήρως τους τόκους για το χρέος. Ακόμη ένα θετικό σημείο του προγραμματισμού που έχει γίνει εκ των προτέρων από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι ότι εκπληρώνει και το κριτήριο του ελλείμματος διατηρώντας κάτω από 1,5% του ΑΕΠ που είναι το όριο για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ