Τετάρτη 18.05.2022

Υπ. Εργασίας: Τι αλλάζει στις συντάξεις των αιρετών

Στην (24 σελίδων) εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου πριν από τον Μάιο του 2016 που είχαν διοριστεί σε κρατικές θέσεις ή σε εξωκοινοβουλευτικές θέσεις (υπουργού, αναπληρωτή, υφυπουργού) με αναστολή της σύνταξής τους προβλέπεται ότι μπορούν να πάρουν δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο για τα χρόνια της απασχόλησής τους στις θέσεις που τοποθετήθηκαν. Ο περιορισμός στη δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο έπαψε να ισχύει από 1ης/1/2017 με την ένταξη του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ.

Δήμαρχοι και βουλευτές που είχαν εκλεγεί ή διοριστεί πριν από το 2013 θα θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τα χρόνια της θητείας τους (8 έτη) και η τυχόν διαδοχική ασφάλιση θα υπολογίζεται μόνον στο ποσό της σύνταξης. Αν υπάρχει ασφάλιση και μετά την 1η/1/2017, θα προσμετράται όλος ο χρόνος για το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Για παράδειγμα, βουλευτής για 8 έτη, εκλεγμένος το 2009, που είναι τώρα ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, θα πάρει σύνταξη στα 67 με 15 έτη στον ΟΑΕΕ. Αν η 15ετία δεν συμπληρώνεται ούτε με τη βουλευτική θητεία, τότε θα βγει στη σύνταξη με ειδικές διατάξεις, δηλαδή με τα 8 έτη της βουλευτικής θητείας, και το ποσό σύνταξης θα υπολογιστεί με τα χρόνια της Βουλής και του ΟΑΕΕ.

Σε πρόσωπα με «πολλαπλή ασφάλιση» στο Δημόσιο, θα καταβάλλεται μία ανταποδοτική σύνταξη εφόσον οι κρατήσεις για όλες τις δραστηριότητες έγιναν από το Δημόσιο. Για παράδειγμα, υπάλληλος που θήτευσε και ως δήμαρχος, καθηγητής ΑΕΙ που υπήρξε και βουλευτής, καθηγητής ΑΕΙ που είναι και γιατρός του ΕΣΥ, εκπαιδευτικός που είναι και ιερέας κ.ά. θα πάρουν μία ανταποδοτική σύνταξη και μία εθνική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ