Κυριακή 28.09.2025

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το παρασκήνιο της μη συνάντησης

Μία αναβολή και μία επανεκκίνηση σηματοδότησαν τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό εμπόδισαν την πραγματοποίηση του τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ Ελλάδα και Κύπρος διατράνωσαν την προσήλωσή τους στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η είδηση της αναβολής της συνάντησης των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να συμμετάσχει ο Τούρκος πρόεδρος στη μίνι διάσκεψη για το Μεσανατολικό που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τους ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών κρατών δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην ελληνική αποστολή.

Ηταν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος όταν ανακοινωνόταν η αναβολή μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ωστόσο, και παρά το πυκνό πρόγραμμα των δύο ηγετών, αναζητούνταν διαθέσιμη ώρα για σήμερα Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Με βάση, πάντως, τα δεδομένα και καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει το απόγευμα για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να συναντηθεί αύριο Πέμπτη με τον Ντόναλντ Τραμπ, τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Πάντως, όπως τόνιζαν έμπειροι διπλωμάτες, η ελληνική πλευρά έδειξε καλή διάθεση και αυτό θα πρέπει να αναμένει και από την Τουρκία. Και μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης γινόταν αγώνας δρόμου και από τις δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί ένα ταυτόσημο κενό στα προγράμματα των δύο ηγετών έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το ραντεβού.

Επίσης, όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Εστω ότι η Τουρκία –υποθετικά, να μην παρερμηνευτώ– ακυρώσει τη συνάντηση. Αυτό τι σημαίνει; Οτι πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση; Μήπως μπορεί να σημαίνει ότι η στάση και οι θέσεις μας ενοχλούν;».

Και απάντησε στην κριτική που έσπευσε να κάνει η αντιπολίτευση λέγοντας ότι πήραν αμέσως θέση κατά της χώρας μας πριν καλά καλά μάθουν τι ακριβώς συνέβη.

ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ

Σε καλό κλίμα έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη και από τις δύο πλευρές για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς για να επιβεβαιώσει τις άριστες διμερείς σχέσεις που έχουν Αθήνα και Λευκωσία μετά τη δυστοκία που φάνηκε από την κυπριακή πλευρά για το θέμα του καλωδίου και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικά όσον αφορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, με κοινή τους δήλωση οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι και οι δύο κυβερνήσεις παραμένουν απολύτως προσηλωμένες στην υλοποίηση αυτού του έργου στρατηγικής σημασίας, όπως επίσης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι είναι πλήρως ενήμεροι και στηρίζουν την υλοποίηση του έργου.

Οπως τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν επελέγη τυχαία η οδός της κοινής δήλωσης προκειμένου να φανεί η απόλυτη σύμπνοια ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για την κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, που θα πραγματοποιηθεί υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου. Αλλωστε, τους τελευταίους μήνες, ο Αντόνιο Γκουτέρες προσπαθεί να δώσει άλλη ώθηση στις συνομιλίες για το Κυπριακό προβάλλοντάς το ως ένα προσωπικό του στοίχημα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ συζητήθηκαν ακόμη οι θεματικές που θα τεθούν στην επικείμενη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Ελλάδα.

 

πηγή: ελεύθερος τύπος

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ