Κυριακή 19.05.2024

ΑΑΔΕ: “Σπάει ταμεία” η Appodixi με 165.000 καταγγελίες – Έρχεται αμοιβή έως 3.000 ευρώ σε όσους “κάρφωσαν” φοροδιαφυγή

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης όσων κατήγγειλαν παραβάσεις στην εφαρμογή της ΑΑΔΕAppodixi.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ οι καταγγελίες ανέρχονται σε 165.149 καταγγελίες εκ των οποίων 74.892 είναι επώνυμες και 90.257 είναι ανώνυμες. Όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, η αμοιβή θα καταβάλλεται με ειδική διαδικασία και μόνο εφόσον αποδειχτεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία, που κατήγγειλε ο καταναλωτής.

Τα ποσά που θα λάβουν από την ΑΑΔΕ οι καταγγέλλοντες στο Appodixi app θα ξεκινούν από τα 100 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 3.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης οι καταγγελίες έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Το μόνο που θα πρέπει να πράξουν οι φορολογούμενοι είναι να ελέγξουν την απόδειξη που τους «έκοψε» η επιχείρηση στην εφαρμογή, και εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής μπορεί να αναφέρει επώνυμα την απόδειξη στην ΑΑΔΕ. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Κατόπιν τούτου, θα επιβάλλεται πρόστιμο στην επιχείρηση για παραβίαση ή παραποίηση της ταμειακής μηχανής.

Πιο αναλυτικά:

Tο μπόνους θα ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ, αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ.

Αν η καταγγελία αφορά περισσότερες αποδείξεις του ίδιου πωλητή, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Η χρηματική επιβράβευση του παρόντος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».

Για να διαπιστώσει τη φοροδιαφυγή ο καταναλωτής θα πρέπει να σκανάρει την απόδειξη μέσω της ειδική εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα, που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ και είναι διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

 

πηγή: https://www.parapolitika.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ