Πέμπτη 30.06.2022

Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2022 – Τρεις πόλεις της Ευρώπης στην πρώτη δεκάδα

Η λίστα καταρτίζεται με βάση διάφορους παράγοντες, όπως η μέση τιμή βασικών προϊόντων, όπως το γάλα, τα ενοίκια και οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στην πρώτη θέση, ενώ στην λίστα εμφανίστηκαν μερικές ακόμη ασιατικές πόλεις, όπως το Τόκιο, η Σαγκάη και η Σεούλ.

Στην Ασία βρίσκεται και η ταχύτερα ανερχόμενη πόλη. Πρόκειται για το Κολόμπο, την κύρια μητρόπολη της Σρι Λάνκα, η οποία ανέβηκε 23 θέσεις, από την 162η στην 149η.

Ο Lee Quane, περιφερειακός διευθυντής του ECA για την Ασία, εξήγησε τους λόγους για την αυξανόμενη παρουσία της ηπειρωτικής Κίνας στην λίστα.

«Η πλειονότητα των πόλεων της ηπειρωτικής Κίνας στην κατάταξή μας έχουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά εξακολουθούν να είναι συνήθως χαμηλότερα από ό,τι αλλού στην Ασία» εξήγησε. «Άρα, ο κύριος λόγος για την άνοδό τους στην κατάταξη ήταν η συνεχιζόμενη ισχύς του κινεζικού γουάν έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων».

Από την άλλη, ανάμεσα στις πόλεις που «έπεσαν» θέσεις συγκαταλέγεται το Παρίσι, το οποίο είχε βρεθεί στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας στο παρελθόν και πλέον είναι κάτω από την πρώτη 30άδα. Πτώση σημείωσαν, επίσης, Μαδρίτη, Ρώμη και Βρυξέλλες.

Το είδαμε και αυτό: Εργοδότρια επιτρέπει στους υπαλλήλους της να κάνουν διαλείμματα… αυτοϊκανοποίησης [βίντεο]

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση – Αυτή τη φορά, στη Βρετανία

«Σχεδόν κάθε μία από τις μεγάλες πόλεις της ευρωζώνης είδε πτώση στην κατάταξη καθώς το ευρώ είχε χειρότερες επιδόσεις τους τελευταίους 12 μήνες από το δολάριο ΗΠΑ και τη βρετανική λίρα», λέει ο Quane.

Εξωτερικοί παράγοντες όπως η πολιτική και οι διεθνείς συγκρούσεις μπορεί να έπαιξαν, επίσης, ρόλο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις, οδήγησαν τη Μόσχα στην 62η θέση και την Αγία Πετρούπολη στην 147η.

Η πρώτη δεκάδα με τις πιο ακριβές πόλεις είναι η εξής:

Χονγκ Κονγκ
Νέα Υόρκη
Γενεύη
Λονδίνο
Τόκιο
Τελ Αβίβ
Ζυρίχη
Σαγκάη
Γκουανγκτζόου
Σεούλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ