Παρασκευή 24.05.2024

Αμετάβλητο το πετρέλαιο – Αγγίζει τα 32 ευρώ το αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς άπαντες περιμένουν τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Η τιμή του Brent κινείται ανοδικά 0,1% στα 83,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει επίσης ήπια άνοδο (+0,08%) στα 78,53 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αναμένεται να καταγράψουν μείωση για την περασμένη εβδομάδα, όπως έδειξε προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.

Τα αποθέματα αργού πιθανόν να έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά περίπου 1,2 εκατ.βαρέλια την εβδομάδα έως τις 3 Μαΐου, με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας εν μέρει τις μειώσεις της περασμένης εβδομάδας.

Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων τριών μηνών, καθώς η αγορά επικεντρώθηκε στα κακά data για την απασχόληση στις ΗΠΑ και στον πιθανό χρόνο μείωσης των επιτοκίων της Fed.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει τις επίσημες τιμές πώλησης για το αργό που πωλείται στην Ασία, τη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο τον Ιούνιο στήριξε επίσης τις τιμές, σηματοδοτώντας προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.

Ο κορυφαίος εξαγωγέας παγκοσμίως αύξησε την τιμή του αργού πετρελαίου Arab Light προς την Ασία στα 2,90 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι τον Ιούνιο, την υψηλότερη τιμή από τον Ιανουάριo.

Σε ανοδική φάση είναι το φυσικό αέριο, καθώς παρά την οριακή (0,13%) άνοδο, έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ τη μεγαβατώρα και κινείται στα 31,84 ευρώ.

 

πηγή: liberal

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ