Κυριακή 25.09.2022

Αμβλώσεις: Σε κίνδυνο το δικαίωμα και στην Ιταλία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού «Guardian», η ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος σε αρκετές ιταλικές περιφέρειες έχει τα τελευταία χρόνια παρεμποδίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στην άμβλωση. Ιδίως στην κεντρική επαρχία Μάρκε, ένα πρώην αριστερό προπύργιο, το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2020 κυβερνάται από τα «Αδέλφια της Ιταλίας» – κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες που μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να είναι το μεγαλύτερο σε έναν δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής του κόμματος που ελπίζει να γίνει πρωθυπουργός, έχει χαρακτηρίσει τις αμβλώσεις «ήττα», αν και πρόσφατα δήλωσε ότι η κατάργηση του νόμου του 1978 δεν είναι στην ατζέντα της.

Ωστόσο, η περιφέρεια Μάρκε, η οποία περιγράφεται ως «εργαστήριο» για τις πολιτικές των «Αδελφών της Ιταλίας», δίνει μια ιδέα για το τι μπορεί να ακολουθήσει αν ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του κόμματος και με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς «Λέγκας» του Ματέο Σαλβίνι, η οποία είναι εξίσου κατά των αμβλώσεων, κατακτήσει την εξουσία.

Το άρθρο αναφέρει πως η διακοπή της κύησης στην Ιταλία νομιμοποιήθηκε με δημοψήφισμα το 1978, ανατρέποντας την πλήρη απαγόρευση που επέβαλε ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος τη χαρακτήριζε «έγκλημα κατά της ιταλικής φυλής». Ο μεγάλος αριθμός γυναικολόγων που αρνούνται ακόμη να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες για ηθικούς λόγους, 64,6% σύμφωνα με στοιχεία του 2020, σημαίνει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην πρόσβαση σε ασφαλείς διαδικασίες.

Τον Μάιο -όταν είχε προκληθεί σάλος στις ΗΠΑ εν αναμονή της ανατροπής της απόφασης «Ρόου εναντίον Γουέιντ» που προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση- ρεπορτάζ του «Politico» σημείωνε ότι «οι περιφερειακές αρχές που είναι αρμόδιες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ιταλία χρηματοδοτούν ολοένα και περισσότερο οργανώσεις κατά των αμβλώσεων, δίνοντάς τους μεγαλύτερο χώρο σε νοσοκομεία και κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού». Αναφέρει, μάλιστα, τις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε όπου οι ιθύνοντες αρνούνται να εφαρμόσουν τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας το 2020, επιτρέποντας τις μη χειρουργικές αμβλώσεις που καθιστούν την όλη διαδικασία πιο γρήγορη.

ΗΠΑ: Αθώοι οι δύο αστυνομικοί που είχαν πυροβολήσει Αφροαμερικανό το 2020 – Τι είχε συμβεί

Συναγερμός: Μυστηριώδης ιός σκοτώνει δεκάδες κουτάβια – Τι πρέπει να προσέξουμε

«Κάποιες φορές οι γυναίκες ανακαλύπτουν την εγκυμοσύνη την πέμπτη ή έκτη εβδομάδα κύησης», αναφέρει στον «Guardian» η Μανουέλ Μπόρα, περιφερειακή σύμβουλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. «Είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει κάποιος εδώ σε άμβλωση. Ηταν δύσκολο και πριν, αλλά κυρίως λόγω ηθικών ζητημάτων. Τώρα το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση έχει μετατραπεί σε πολιτικό».

Το συμβούλιο των «Αδελφών της Ιταλίας» πρότεινε επιπλέον να επιτραπεί σε ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων, οι οποίοι ήδη διεισδύουν σε νοσοκομεία και πιέζουν τις γυναίκες να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, να εργαστούν σε κλινικές οικογενειακής συμβουλευτικής. «Φανταστείτε μια γυναίκα να πηγαίνει σε μια κλινική για να ζητήσει άμβλωση και να πέφτει πάνω σε φανατικούς», τονίζει η Μπόρα.

Ο περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση σχετίζεται με την προτεραιότητα που έχουν θέσει «Λέγκα» και «Αδέλφια της Ιταλίας» να αντιστρέψουν τη δημογραφική κατάρρευση της χώρας αυξάνοντας τον ρυθμό των γεννήσεων και διασφαλίζοντας την «εθνολογική καθαρότητα» από υπερβολικές προσμίξεις με μετανάστες. Ο Κάρλο Τσιτσιόλι, επικεφαλής της ομάδας των «Αδελφών της Ιταλίας» στο συμβούλιο της Μάρκε, υποστηρίζει ότι ο «λαός απομειώνεται και θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αναπαράγονται οι Ιταλοί». Ενας τρόπος να… μανιπουλάρουν το δημογραφικό, πιστεύουν, είναι η μείωση των αμβλώσεων, με την παροχή οικονομικών κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ