Δευτέρα 05.12.2022

Απειλούν με βέτο οι χώρες που πιέζουν για πλαφόν στο αέριο

Αναζωπύρωση στο αδιέξοδο για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προδίδουν οι διαρροές από την Κομισιόν.

Μετά από πολλές διαφωνίες σε μια ολονύχτια σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να αναθέσουν στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να προτείνει «ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» και «έναν προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου» για  να μειώσουν τις τιμές.

Αλλά ένας συμβιβασμός μεταξύ χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο που θέλουν ένα ανώτατο όριο, και το στρατόπεδο υπό την ηγεσία της Γερμανίας που αντιτίθεται σε αυτό σήμαινε ότι προκύπτουν πρόσθετοι όροι, δηλαδή ότι οποιοδήποτε ανώτατο όριο δεν θα έπρεπε  να επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου ή να ωθήσει τους παραγωγούς να αναδρομολογήσουν τις προμήθειες αλλού.

«Τώρα, η Κομισιόν είπε ότι είναι αδύνατο να υπάρχει ανώτατο όριο που να πληροί αυτά τα κριτήρια», είπε ένας από τους διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι οι εθνικοί απεσταλμένοι των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα το συζητήσουν την επόμενη Παρασκευή.

Το θέμα έχει διχάσει τις χώρες της ΕΕ εδώ και μήνες, καθώς αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν μια οξεία ενεργειακή κρίση που οδηγεί σε υψηλό πληθωρισμό και απειλεί με ύφεση στο μπλοκ.

Ο δεύτερος διπλωμάτης είπε ότι η Κομισιόν αντ’ αυτού προσέφερε έναν εθελοντικό «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς», ο οποίος, ωστόσο, δεν προχώρησε αρκετά ώστε οι χώρες που απαιτούσαν ανώτατο όριο να μπορέσουν να περιορίσουν άμεσα τις αυξήσεις των τιμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι χώρες που θέλουν την εφαρμογή του πλαφόν απειλούν με βέτο στο γενικότερο πακέτο προτάσεων για την ενεργειακή κρίση που περιλαμβάνει και την λύση των κοινών προμηθειών για όσο διάστημα η Κομισιόν δεν προχωράει στο πλαφόν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ