Κυριακή 22.05.2022

Μπορεί η Tesla να ακυρώσει την εξαγορά της Twitter από τον Μασκ;

Εάν η μετοχή της Tesla εισέλθει σε έναν καθοδικό σπιράλ, τότε αυτό θα υπονομεύσει ευθέως το deal, η χρηματοδότηση του οποίου έχει εδραστεί στην αξία αυτών των μετοχών

Περισσότερα από 125 δισ. δολάρια έχασε η μετοχή της Tesla το βράδυ της Τρίτης, καθώς η εταιρεία του Έλον Μασκ υποχώρησε κατά 12,2% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρασυρόμενη από τις μαζικές ρευστοποιήσεις των επενδυτών. 

Εάν δεν μεσολαβούσε η εξαγορά της Twitter από τον Έλον Μασκ, τότε θα επρόκειτο για απλώς μία «κακή ημέρα στη δουλειά». Όμως, πλέον, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς η ολοκλήρωση του πολυ-αναμενόμενου deal εξαρτάται άμεσα από την πορεία της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Και η εν εξελίξει πτώση, οπωσδήποτε, δεν συνιστά θετικό οιωνό. Σύμφωνα με αναλυτή, ο οποίος μιλάει στο BBC, η μείωση της αγοραστικής αξίας της Tesla θέτει σημαντικά προβλήματα στη ρευστότητα που προσπαθεί να αποκτήσει ο Έλον Μασκ για να βρει τα 44 δισ. δολάρια, τα οποία απαιτούνται για την εξαγορά της Twitter.    

Σήμερα, η συνολικά χρηματιστηριακή αξία της Tesla κατέρχεται του ψυχολογικού ορίου του 1 τρισ. δολαρίων και καθορίζεται στα 906 δισ. δολάρια, με την αξία της κάθε μετοχής να ορίζεται στα 876 δολάρια.  O πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου διαθέτει μερίδιο της τάξης του 17%, κάτι που τον καθιστά στον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας. 

Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι στην προσπάθειά του να αποκτήσει το Twitter, ο Μασκ θα επιλέξει να ρευστοποιήσει ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών που διατηρεί στην Tesla. Κάτι που, φυσικά, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη δημοφιλή αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Έλον Μασκ, συγκεκριμένα, για να χρηματοδοτήσει την απόκτηση του Twitter, θα πρέπει να συγκεντρώσει 21 δισ. δολάρια από ίδια κεφάλαια (χωρίς να είναι σαφές από πού θα προέρχονται αυτά τα χρήματα). Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από δάνεια, για τα οποία ο Μασκ θα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση τα περιουσιακά του στοιχεία. 

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Κάτι πολύ απλό: Εάν η μετοχή της Tesla εισέλθει σε έναν καθοδικό σπιράλ, τότε αυτό θα υπονομεύσει ευθέως το deal, η χρηματοδότηση του οποίου έχει εδραστεί στην αξία αυτών των μετοχών. «Εφόσον η μετοχή της Tesla παραμείνει σε ελεύθερη πτώση, η χρηματοδότηση της εξαγοράς θα τεθεί σε κίνδυνο» προειδοποιεί επικουρικά ο Εντ Μόγια, αναλυτής της Oanda.  

Στο μεταξύ, προβληματισμός εγείρεται κι από το γεγονός ότι ο Έλον Μασκ επιθυμεί να διοικεί ταυτόχρονα… πέντε διαφορετικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης της Twitter). Μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός σε όλες; Ή αναγκαστικά θα προσδώσει περισσότερη σημασία σε μία ή δύο, παραγκωνίζοντας τις υπόλοιπες;  

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα των υπόλοιπων μετόχων της Tesla, η οποία είναι η μοναδική εισηγμένη εταιρεία του Έλον Μασκ. Ας σημειωθεί ότι πέραν της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο δισεκατομμυριούχος «τρέχει» και τις παρακάτω: 

  • SpaceX, δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαστημικής 
  • The Boring Company, δραστηριοποιείται στον κλάδο των υποδομών – μεταφορών 
  • Neuralink, δραστηριοποιείται στον κλάδο της επιστήμης  

Προσοχή: Δεν είναι απλά ιδιοκτήτης ή μεγαλύτερος μέτοχος, αλλά και επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου. Εν ολίγοις, όλες οι αποφάσεις περνούν από την κρίση του.  Αναμφίβολα, ο Μασκ είναι εργασιομανής και πολυπράγμων. Αλλά μπορεί να έχει τόσα πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη, χωρίς να του πέσουν; 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ