Παρασκευή 01.07.2022

Μπορίς Πάχορ: Πέθανε ο πιο σημαντικός συγγραφέας της Σλοβενίας

Ο πιο σημαντικός συγγραφέας της Σλοβενίας και ένας από τους επιζώντες των ναζιστικών βασανιστηρίων στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Μπορίς Πάχορ, έφυγε από τη τη ζωή σε ηλικίας 108 ετών.

Παρότι γεννημένος στην Τεργέστη και με ιταλική υπηκοότητα ο ίδιος επέμενε να γράφει στη μητρική του γλώσσα, τα σλοβένικα αγωνιζόμενος για την αναγνώρισή της. Δικαίως λοιπόν τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολιτιστικό επίτευγμα στη Σλοβενία, το βραβείο Πρέσερεν ενώ, παράλληλα, η Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών τον είχε προτείνει για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Επιπλέον, τ6ο 2013, με αφορμή τα 100ά του γενέθλια, είχε βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική τελετή στη Σλοβενία

Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής του διαδρομής έγραψε 30 βιβλία τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Κορωνίδα της δημιουργίας του ήταν το «Nekropola» όπου διηγούνταν την εμπειρία του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κυκλοφόρησε το 1967 στα σλοβενικά και χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες μέχρι να βγει στην Ιταλία σε ιταλική μετάφραση, το 2007.

Από τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά ξεχωρίζει το «Απαγορεύεται το Ομιλείν».

Εκτός από τη λογοτεχνική ανέπτυξε επίσης πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ