Παρασκευή 02.10.2026

Δουδωνής για απόφαση δικαστηρίου για υποκλοπές: «Δικαίωση για τον μοναχικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ για κράτος δικαίου, απέναντι στην κυβερνητική ενορχήστρωση»

Στην Βουλή τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής και Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Παναγιώτης Δουδωνής, με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση του Predator, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική δικαίωση των αγώνων του ΠΑΣΟΚ για το κράτος δικαίου.

Ο κ. Δουδωνής υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή συνιστά δικαίωση για όλους όσοι υπερασπίζονται τους θεσμούς και τη συνταγματική τάξη, αλλά και ειδικότερα για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έδωσε –όπως τόνισε– έναν επίμονο και συχνά μοναχικό αγώνα απέναντι σε ένα δυσμενές επικοινωνιακό περιβάλλον. Αναρωτήθηκε δε πώς γίνεται οι επίσης παρακολουθούμενοι υπουργοί να μη παρέστησαν στο δικαστήριο αλλά να σιωπούν και να κρύβονται, τονίζοντας ότι υπήρχε κυβερνητική και πρωθυπουργική ενορχήστρωση και κάλυψη στους ιδιώτες που καταδικάστηκαν για το Predator.

Αναλυτικά η ομιλία του κ Δουδωνή:

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατ’ αρχάς, δεν γίνεται να μην ξεκινήσω από τη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για τη δυσώδη υπόθεση του Predator, η οποία είναι μια δικαίωση για τους αγώνες για κράτος δικαίου μέσα σε ένα πολύ δύσκολο επικοινωνιακά περιβάλλον. Μια δικαίωση η οποία έρχεται για όλους όσοι νοιάζονται για το κράτος δικαίου στη χώρα, αλλά βέβαια και μια δικαίωση για τον μοναχικό αγώνα της παράταξής μας και ιδίως του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έδωσε μια μεγάλη μάχη. Και αυτή η μάχη φαίνεται ότι οδηγεί σε μια ακόμα νίκη. Μετά τη νίκη στην υπόθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας —απόφαση με την οποία ακόμα δεν έχει συμμορφωθεί η κυβέρνηση— και αυτό είναι και το επόμενο στάδιο, γιατί αναμένουμε επί αυτού ακριβώς του ζητήματος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δικαίωση για τον Νίκο Ανδρουλάκη, δικαίωση για τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ, δικαίωση για τους αγώνες όλων για κράτος δικαίου, που θα έπρεπε να ξεπερνάει κομματικές ταυτότητες, αλλά δυστυχώς δεν τις ξεπερνάει. Και ήταν ένας μοναχικός αγώνας αυτός. Δικαίωση λοιπόν, αλλά και απορία· απορία για όλα εκείνα τα επίσης θύματα του Predator, τα οποία αντί να βρίσκονται στο δικαστήριο ως θύματα, ως μάρτυρες, ως διώκτες αυτών οι οποίοι έθεσαν σε λειτουργία αυτόν τον τρομερό μηχανισμό που παραβιάζει κάθε είδους συνταγματικής τάξης, αντί να είναι, λοιπόν, εκεί και να διώκουν αυτούς οι οποίοι έθεσαν αυτόν τον μηχανισμό σε λειτουργία, οι υπουργοί, τα στελέχη της κυβέρνησης απουσίαζαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο απλό ερώτημα αν έλαβαν εκείνη την περίφημη επιστολή ότι παρακολουθούνται, ουδείς έχει τολμήσει να δώσει μια σαφή απάντηση. Διότι η απάντηση αυτή θα είναι θετική.

Άρα λοιπόν, ένας αγώνας φαίνεται πως ξεκινά να δικαιώνεται και στο επίπεδο της ποινικής δικαιοσύνης. Και βέβαια μια περαιτέρω έρευνα, καθώς η υπόθεση διαβιβάζεται στην Εισαγγελία με έρευνα για πολύ σκληρά αδικήματα, ακόμα και της κατασκοπίας.

Και δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: για ποιο λόγο ένας ιδιώτης και πώς ένας ιδιώτης να κάνει αυτά, αν δεν υπάρχει κάποιου είδους άλλου είδους κάλυψη, κάποια κάλυψη κρατική; Για να το συνδέσουμε αυτό με το σε πόσες περιπτώσεις συνέπιπταν οι παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ και οι χρόνοι παρακολουθήσεώς τους με τους παρακολουθούμενους από το Predator. Αυτά δεν είναι ζητήματα πολυτελείας, αυτά είναι ζητήματα κράτους δικαίου. Και θα έπρεπε, ξαναλέω, να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά σε αυτό. Αλλά δυστυχώς, δυστυχώς η κυβέρνηση επιμένει να αλληλοκαλύπτεται σε μια πρακτική η οποία ανάγεται, όπως και η δράση σε σχέση με αυτό το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Συνημμένα τα βίντεο και φωτογραφίες της Ομιλίας

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:00 πμ

Πριν από την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν οι πληρωμές για τις συντάξεις Νοεμβρίου 2026. Πότε πληρώνονται Για τους συνταξιούχους των πρώην Ταμείων Μη Μισθωτών, οι συντάξεις αναμένεται να καταβληθούν τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται: οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ Μη Μισθωτών, όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, μισθωτοί και μη μισθωτοί, που συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά με βάση τον Νόμο 4387/2016. Τα ποσά αναμένεται να είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ ήδη από το βράδυ της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου, ανάλογα με την τράπεζα. ΙΚΑ, Δημόσιο και ΝΑΤ: Πότε μπαίνουν τα χρήματα Η δεύτερη μεγάλη πληρωμή αφορά τους συνταξιούχους των πρώην Ταμείων Μισθωτών. Οι συντάξεις είναι προγραμματισμένο να καταβληθούν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026. Διαβάστε Επίσης Συντάξεις Νοεμβρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές λόγω 28ης Οκτωβρίου – Οι ημερομηνίες Συντάξεις Νοεμβρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές λόγω 28ης Οκτωβρίου – Οι ημερομηνίες Σύνταξη: Οι ηλικίες συνταξιοδότησης για πέντε ειδικές κατηγορίες με «βαρέα» Σύνταξη: Οι ηλικίες συνταξιοδότησης για πέντε ειδικές κατηγορίες με «βαρέα» Ωστόσο, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, τα χρήματα αναμένεται να εμφανιστούν νωρίτερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, από το απόγευμα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι από: ΙΚΑ Δημόσιο ΝΑΤ και ΚΕΑΝ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ΕΤΑΤ ΤΣΕΑΠΓΣΟ ΤΣΠ-ΗΣΑΠ ΔΕΗ ΟΤΕ Στα 867,71 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη Την ίδια στιγμή, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αποτυπώνουν τις μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν στα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση «Ήλιος» για τον Αύγουστο, η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 867,71 ευρώ, ενώ η μέση επικουρική σύνταξη περιορίζεται στα 196 ευρώ και το μέσο μέρισμα στα 116 ευρώ. Ακόμη χαμηλότερα κινούνται κατά μέσο όρο οι νέες συντάξεις που απονέμει ο ΕΦΚΑ, οι οποίες βρίσκονται στα 775 ευρώ.