Παρασκευή 02.12.2022

ΕΦΚΑ: Νέο λογισμικό – διαβατήριο για 40.000 συντάξεις και αναδρομικά

«Ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους που είχαν παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση και βρίσκονται για χρόνια σε ομηρία, περιμένοντας να υπολογιστούν με τον σωστό τρόπο οι συντάξεις τους, δίνει το υπουργείο Εργασίας. Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισηςέθεσε επιτέλους σε λειτουργία το περιβόητο λογισμικό υπολογισμού των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης, κλείνοντας μια εκκρεμότητα ετών προς όφελος χιλιάδων ασφαλισμένων. Από τη λειτουργία του λογισμικού επωφελούνται περίπου 30.000 με 40.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, αν και το τελικό πλήθος των ωφελούμενων θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία του υπολογισμού.

Η αρχή γίνεται με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ενώ σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσονται στη διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ αποκαλύπτουν στοpowergame.gr ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα ενταχθεί στο λογισμικό ο ΟΓΑ, ενώ θα ακολουθήσουν τα ταμεία ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ, ώστε μέχρι τέλος του επόμενου μήνα να έχουν ενταχθεί όλα τα ταμεία.

Το λογισμικό «απελευθερώνει» δύο κατηγορίες ασφαλισμένων που βρίσκονταν σε ομηρία για χρόνια. Στην πρώτη ανήκουν όσοι  έχουν βγει ήδη στη σύνταξη, αλλά η παροχή τους είχε υπολογιστεί λάθος. Οι συγκεκριμένοι, θα δουν να υπολογίζεται εκ νέου – αλλά με τον σωστό τρόπο – η σύνταξη τους, ενώ θα πάρουν και τα προβλεπόμενα αναδρομικά με βάση τη νέα σύνταξη που θα… γράψει το λογισμικό. Πιο αναλυτικά, τα αναδρομικά αφορούν όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ, καθώς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και μηχανικούς (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται οι πιο άτυχοι, δηλαδή οι ασφαλισμένοι που δεν κατάφεραν να βγουν ακόμα στην σύνταξη. Αυτό συνέβη διότι δεν μπορούσε να υπολογιστεί ο παράλληλος και διαδοχικός χρόνος ασφάλισης τους ελλείψει λογισμικού. Τώρα, πλέον, το λογισμικό υπάρχει και ήδη μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες συντάξεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του powergame.gr, μέχρι τις 10 Ιουλίου, αναμένεται να βγουν περίπου 8.000 τέτοιες συντάξεις. Μάλιστα, οι δικαιούχοι, των οποίων σύνταξη θα εκδοθεί μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα, θα πληρωθούν την πρώτη τους σύνταξη στο τέλος Ιουλίου.

Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά

Σε ό,τι αφορά ατα αναδρομικά, η πρώτη φουρνιά πληρωμών θα γίνει, σύμφωνα με αξιόπιστές πηγές του υπερταμείου, στα τέλη Ιουλίου, ενώ ο ΕΦΚΑ θα δώσει προτεραιότητα σε εκείνους που βρίσκονται για χρόνια στην αναμονή. Κα εν προκειμένου σε όσους λαμβάνουν λάθος σύνταξη από τα έτη 2016 και 2017.  Για παράδειγμα, υπάρχουν ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν το 2016 με λάθος τρόπο και τώρα με τον επανυπολογισμό της σύνταξης τους θα πρέπει να πάρουν αναδρομικών έξι ετών. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχουν εκδοθεί όλες οι συντάξεις που αφορούν σε παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση, ενώ θα έχουν καταβληθεί και όλα τα αναδρομικά που οφείλονται από τον ΕΦΚΑ. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ