Δευτέρα 20.03.2023

Ειδικό Δικαστήριο – Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Ένοχος για δύο πράξεις παράβασης καθήκοντος κρίθηκε κατά πλειοψηφία

Το Δικαστήριο έκρινε αθώα την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας όπως και για την ηθική αυτουργία σε αυτή τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ένοχος για δύο πράξεις παράβασης καθήκοντος κρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης καταδικάστηκε για τις καταγγελίες της Ελένης Ράικου κατά πλειοψηφία 7-6 και του Παναγιώτη Αθανασίου ως προς το σκέλος που αφορά την υπόθεση του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα κατά πλειοψηφία 8-5.

Αντίθετα, απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία 8-5 για τις καταγγελίες της Γεωργίας Τσατάνη και του Παναγιώτη Αθανασίου όσο αφορά τα σκέλη που αφορούσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο κατά πλειοψηφία 8-5 και τους επιχειρηματίες Γιάννη Αλαφούζο και Ανδρέα Βγενόπουλο κατά πλειοψηφία 7 -6.

Ωστόσο, κατά πλειοψηφία, το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη για τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Ειδικότερα, η Ελένη Τουλουπάκη απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία 9 προς 4 για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιουπούλη ανακοίνωσε πως η πλειοψηφία του δικαστηρίου, 8 έναντι 5, έκρινε πως η Ελένη Τουλουπάκη πρέπει να απαλλαγεί και από το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά επιτρεπτή μεταβολή της κακουργηματικής κατηγορίας της κατάχρησης εξουσίας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος αθωώθηκε ομόφωνα από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Παρούσα κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ήταν η Ελένη Τουλουπάκη ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης δεν βρισκόταν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου λόγω προβλήματος υγείας.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων και της κ. Τουλουπάκη

Με δήλωσης της, η Ελένη Τουλουπάκη, έκανε λόγο για «μέρα δικαίωσης». «Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης. Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν. Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της  Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν  χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια» τόνισε η Ελένη Τουλουπάκη σε δήλωση της.

Από την πλευρά της, οι συνήγοροι της υπεράσπισης, Ελένης Τουλουπάκη, Ιωάννης ΜαντζουράνηςΒασίλης Χειρδάρης και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, εξέφρασαν επίσης την ικανοποίηση τους για την απόφαση. «Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους «ανέγγιχτους», δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή «θεωρία της σκευωρίας» σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους. Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής. Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα» τόνισε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Ο Βασίλης Χειρδάρης επισήμανε πως  «μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση. Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ  αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη. Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις,μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της. Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου!».

Ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος επισήμανε πως «τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωση της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

 

πηγή: parapolitika

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ