Τετάρτη 07.12.2022

Εκκρεμείς συντάξεις: Ποιες θα εκδοθούν εντός του Ιουνίου

Να βάλει τέλος στο διαχρονικό «μαρτύριο» των εκκρεμών συντάξεωνεπιχειρεί ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), επιταχύνοντας τις διαδικασίες απονομής τους στις κατά τόπους υπηρεσίες. Το θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στις απονομές έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του στα ποιοτικά στοιχεία του υπερταμείου, καθώς τον Μάιο εκκαθαρίστηκαν περίπου 30.000 συντάξεις, ενώ συνολικά το 2021 το υπερταμείο ασφάλισης εξέδωσε 224.000 αποφάσεις έναντι 123.000 αποφάσεων το 2019, σημειώνοντας αύξηση 83%.

Ωστόσο, σε αυτή την επίπονη διαδρομή προς την… πολυπόθητη σύνταξη κάποιοι θα φτάσουν πρώτοι και κάποιοι τελευταίοι. Στην πρώτη γραμμή για εκκαθάριση βρίσκονται οι εκκρεμείς συντάξεις του 2019. Πρόκειται για περίπου 1.600 περιπτώσεις, οι οποίες θα εκκαθαριστούν το επόμενο δεκαήμερο. Από αυτές, ωστόσο, θα μείνουν σε εκκρεμότητα περίπου 200 συνταξιοδοτικοί φάκελοι, που υπάγονται στις λεγόμενες «ιδιαίτερα σύνθετες περιπτώσεις».

Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσονται ασφαλισμένοι που είτε είχαν διαδοχική ασφάλιση, είτε πλήρωσαν με μεγάλη καθυστέρηση τις οφειλές τους προς τα ταμεία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συντάξεις αυτές θα εκκαθαριστούν εντός Ιουλίου-Αυγούστου. Παράλληλα, μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να πάρουν τη σύνταξη τους και οι περίπου 7.000 ασφαλισμένοι που είχαν υποβάλλει αίτηση για σύνταξη το πρώτο τετράμηνο του 2020.

Από την αντίπερα όχθη, στο τέλος της… ουράς για σύνταξη βρίσκονται όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης τους τελευταίους μήνες του 2021, και συγκεκριμένα τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Πρόκειται για 18.000-20.000 συντάξεις, οι οποίες αφορούν ασφαλισμένους όλων των ταμείων, και κυρίως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του τ.ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης, οι περιπτώσεις αυτές έχουν μείνει λίγο πιο πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες, καθώς αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν πρόσφατα. Μάλιστα, ίδιες πηγές αναφέρουν στο powergame.gr, ότι στην παρούσα φάση κορυφαία προτεραιότητα του υπουργείου είναι να «απελευθερωθούν» οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται περισσότερο χρόνο σε αυτή την ιδιότυπη ομηρία. Κι αυτό, γιατί επιδιώκεται αφενός το οριστικό «κλείσιμο» των συνταξιοδοτικών υποθέσεων του μακρινού παρελθόντος, αφετέρου η ελάφρυνση του ΕΦΚΑ από ληξιπρόθεσμες συντάξεις που έχουν καθυστέρηση πάνω από έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως στόχο να εκκαθαρίσει περίπου 67.000 εκκρεμείς συντάξεις μέσα σε διάστημα 70 ημερών, ενώ σειρά θα πάρουν οι επικουρικές και τα εφάπαξ. Το πλάνο προβλέπει «τακτοποίηση» τουλάχιστον 100.000 επικουρικών και εφάπαξ μετά το καλοκαίρι, ώστε το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων να έχει εκκαθαριστεί το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η εξυπηρέτηση των παλαιότερων συνταξιοδοτικών αιτημάτων για επικουρική σύνταξη και συγκεκριμένα εκείνων που βρίσκονται στην αναμονή για περισσότερο από δύο χρόνια, ώστε το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων να συρρικνωθεί κατά 40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς και η μείωση των εκκρεμών επικουρικών σε ποσοστό 80% μέχρι τους πρώτους μήνες του 2023.

Πηγή:

https://www.powergame.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ