Παρασκευή 21.06.2024

Έλληνας κροίσος, με οκτώ γράμματα…

Εάν άκουγες έναν τύπο να λέει: «Δεν είναι δυνατόν στα 35 μου να αγοράζω διαμέρισμα 1.800.000 Ευρώ και τρεις στους τέσσερις Έλληνες από 18 μέχρι 35 χρόνων να ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο, παρότι πολλοί έχουν κάνει εξαιρετικές σπουδές και διαθέτουν προσόντα. Αυτά θέλω να αλλάξω. Όταν βλέπω δίπλα μου αδικημένους, εξοργισμένους, απογοητευμένους, πιεσμένους, αυτό με επηρεάζει βαθιά»

Θα υπέθετες πως μιλά, ένας λεφτάς, ένας ξιπασιάρης, ένας φαντασμένος, που αγωγή δεν έμαθε τι θα πει…

Εκεί, σε μια πάροδο της πλατείας Κολωνακίου, σηκώνεις ψηλά το κεφάλι σου και αντικρίζεις τον Στέφανο. Είναι ο αρχηγός κόμματος, τον εξέλεξαν άνθρωποι αριστερής ιδεολογίας να βγάλει το κόμμα τους από την κρίση. Το κόμμα το έλεγαν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχει μετονομαστεί σε «Κασσελάκης». Πιθανώς προσωρινά. Θα φανεί το βράδυ, στις 9 Ιουνίου, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο Στέφανος, έχει σχέση με την πολιτική, όση έχουν όλοι εκείνοι οι συμπατριώτες που δηλώνουν έτοιμοι να κυβερνήσουν. Τους…αρκεί να γίνουν πρωθυπουργοί έστω ένα 24ωρο. Θα τους εκλέξουμε στο καφενείο, φυσικά! Στη «μεγάλη Βουλή»…

Ο Στέφανος έχει λύσεις για όλα. Το μόνο που θέλει είναι να νικήσει αυτόν τον Μητσοτάκη. Δεν τον χωνεύει καθόλου, μα καθόλου. Ακούς εκεί, να μην τον πάρει στην κυβέρνηση του. Κοίταξε να δεις, τώρα, τι θα πάθει ο Μητσοτάκης, που υποτίμησε τις πολιτικές του ικανότητες…

Ο Στέφανος έχει έτοιμες λύσεις και τις προσφέρει αφιλοκερδώς. Ποντάρει περισσότερο στους νέους. Οι παλιοί, η μεγάλης ηλικίας άνθρωποι γίνονται συνήθως «αρτηριοσκληρωτικοί». Έχουν δει πολλά στη ζωή τους, έχουν ακούσει άλλα τόσα κι αναγνωρίζουν το παραμύθι από μακριά. Άσε που την πάτησαν μόλις δέκα χρόνια πριν. Ξανά, πάει πολύ.

Ενώ οι νεότεροι, φρέσκοι κι άμαθοι, έχουν μια πιθανότητα παραπάνω να τσιμπήσουν. Υπόσχεται ο Στέφανος να κάνει τους 35άρηδες ιδιοκτήτες διαμερίσματος, αξίας αν όχι 1.800.000 Ευρώ, τουλάχιστον να μπορούν να πλησιάσουν το εκατομμύριο. Δεν θα μαζευτούμε κι όλοι γύρω του, να τον ενοχλούμε.

Δεν εξήγησε ο Στέφανος πως θα λύσει το πρόβλημα της στέγασης. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος για κάποιο σχέδιο. Το μόνο που πρέπει να γίνει, είναι να πάρει την ψήφο των πικραμένων, των απογοητευμένων, των πιεσμένων, των θυμωμένων. Και τότε θα αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους, αυτομάτως!

Όχι ακριβώς αυτομάτως. Θα προηγηθεί η απαλλαγή τους από την καταβολή φόρου. Ο Στέφανος υποσχέθηκε κατάργηση φορολογίας στο 90% του πληθυσμού. Δεν θα πληρώνει κανείς πια. Αμέσως, μετά οι νέοι θα εγκαταλείψουν το κρεβάτι του παιδικού τους δωματίου και θα μετακομίσουν στο διαμέρισμα τους.

Ο Στέφανος θέλει να τα αλλάξει όλα. Πικραίνεται όταν βλέπει από το μπαλκόνι των 1.800.000 ευρώ την απλωμένη δυστυχία κάτω στα χαμηλά. Επιχειρηματίας ο ίδιος, καπιταλιστής, αριστερός και λίγο δεξιός και εκατομμυριούχος εφοπλιστής υπόσχεται ένα μόνο πράγμα:

Να κάνει τους Έλληνες πλούσιους, όπως είναι εκείνος.

Χωρίς να πληρώνουν φόρους!

Τι περίεργο βλέπεις;

Ο Στέφανος είναι αληθινός.

Όπως τόσοι και τόσοι που το ψέμα το είχαν καραμέλα…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.