Δευτέρα 03.10.2022

Επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ: Προπληρωμένες κάρτες από το 2023 – Τι αλλάζει

H πληρωμή των επιδομάτων θα γίνεται με άυλη προπληρωμένη κάρτα όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ένα νέο μοντέλο πληρωμής επιδομάτωναπό ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ είναι στα σκαριά για το 2023 καθώς η εμπειρία έδειξε ότι τέτοιες αλλαγές μπορεί να «περπατήσουν» όπως συνέβη με το Fuel Pass.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που πρώτη πρότεινε η επιτροπή Πισσαρίδη και το οποίο φαίνεται να παίρνει «σάρκα και οστά» χωρίς να αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν ακόμα και στη ΔΕΘ.

Η βασική διαφορά θα είναι ότι η πληρωμή των επιδομάτων θα γίνεται με άυλη προπληρωμένη κάρτα όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημακαθώς το άλλο μισό καταβάλλεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στόχος του νέου σχεδίου είναι τα χρήματα να καταλήγουν με τη λογική του «όσα πρέπει, σε αυτούς που πρέπει, ακριβώς για ό,τι πρέπει».

Το σύστημα της άυλης προπληρωμένης κάρτας θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στο ύψος των επιδομάτων που θα μπορούν να δίνονται αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε οριζόντιες επιδοτήσεις που είχαν δοθεί μέχρι σήμερα όπως η επιταγή ακρίβειας.

Για την ώρα, το επικρατέστερο επίδομα το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα της πληρωμής με άυλη προπληρωμένη κάρταείναι αυτό για τη γέννα. Πρόκειται για τοΕπίδομα Γέννησης των 2.000 ευρώ που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών του νεογέννητού και όχι να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ανάληψης και ενδεχόμενης χρήσης των χρημάτων για κάλυψη άλλων αναγκών.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αν προκριθεί η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμών αυτό να αφορά και άλλα επιδόματα όπως:

  • Επίδομα Παιδιού
  • Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
  • Επιδόματα της Αγροτικής Εστίας
  • Επίδομα ανεργίας

Πηγή :

https://www.newmoney.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ