Πέμπτη 11.08.2022

Φταίνε οι millennials για την έκρηξη του πληθωρισμού;

H συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού έχει φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές αυξάνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για μία επικείμενη ύφεση. 

Στις ΗΠΑ, η τελευταία μέτρηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή αποκάλυψε μια κατακόρυφη αύξηση της τάξεως του 9,1% από έτος σε έτος τον Ιούνιο.

Η ραγδαία επιτάχυνση του πληθωρισμού πυροδοτήθηκε κυρίως, από τις υψηλές τιμές στα αγαθά και την ενέργεια οι οποίες με τη σειρά τους είχαν προκληθεί από τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα πακέτα ρεκόρ κρατικών δαπανών με στόχο την οικονομική τόνωση, τα χαμηλά επιτόκια, τις συνεχιζόμενες ελλείψεις εργαζομένων καθώς και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έναν κορυφαίο επενδυτή, υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που ευθύνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία .. οι millennials. «Αυτό που δεν ακούμε πολύ συχνά, όταν συζητάμε είναι η πραγματικότητα, τι ακριβώς δηλαδή, προκαλεί τον πληθωρισμό. Σήμερα, πάρα πολλοί άνθρωποι με πάρα πολλά χρήματα κυνηγούν πολύ λίγα αγαθά», δήλωσε ο Μπιλ Σμιντ, επικεφαλής επενδύσεων στη Smead Capital Management.

Σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν 92 εκατομμύρια millennials, ηλικίας 27 – 42 ετών. «Η τελευταία φορά που είδαμε αυτό που ονομάζουμε «πληθωρισμό λυσσασμένου» – ο πληθωρισμός δηλαδή, που είναι δύσκολο να σταματήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής – ήταν όταν 75 εκατομμύρια baby boomers είχαν αντικαταστήσει 44 εκατομμύρια ανθρώπους προηγούμενης γενιάς, τη δεκαετία του 1970», επισημαίνει.

«Σήμερα, υπάρχουν περίπου 50% περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να αγοράσουν σπίτι, αυτοκίνητο κτλ.», εξηγεί. «Έτσι η Fed μπορεί να περιορίσει την πίστωση, αλλά δεν θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που θέλουν να ικανοποιήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες», προσθέτει.

Πρόσφατες έρευνες ωστόσο, αποδεικνύουν πως περισσότερο από το 60%των millennials καθυστερούν την αγορά σπιτιού λόγω φοιτητικού χρέους ή απλό κόστος κατοικιών σε σύγκριση με τους μισθούς. Επιπλέον, οι millennials είναι «τρεις φορές πιο πιθανό να μειώσουν τις μεγάλες αγορές σε σύγκριση με τους baby boomers».

Παρ ’όλα αυτά, οι millennials εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς κατοικιών ανά γενιά. Είναι επίσης η μεγαλύτερη γενιά στις ΗΠΑ σε πληθυσμό. «Οι Millennials αποτελούν πλέον το 43% των αγοραστών κατοικιών – τους περισσότερους από οποιαδήποτε γενιά – σημειώνοντας αύξηση 37% σε σύγκριση με πέρυσι», διαπίστωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών στην τελευταία της μελέτη που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ