Παρασκευή 27.01.2023

Φυσικό αέριο: Η πλήρωση στα αποθέματα θα φέρει νέα άνοδο στις τιμές το 2023

Δεν πρέπει να μας ξεγελούν οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου της τρέχουσας περιόδου, υποστηρίζουν κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές, που εκτιμούν ότι το τέλος της κρίσης δεν έχει φτάσει και προεξοφλούν πολλαπλές «αναταράξεις» και το 2023. 

Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει και σήμερα το ανοδικό σερί στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας  με νέα αύξηση κατά 24%, στα 283 ευρώ η μεγαβατώρα, εξαιτίας της ετεροχρονισμένης τιμολόγησης του φυσικού αερίου, ο δείκτης του TTF κατρακύλησε χθες στα 72,7 ευρώ/MWh σημειώνοντας και νέα πτώση κατά 15%. 

Ωστόσο, παρά την θετική συγκυρία που έφερε η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμολογίων και έριξε σε επίπεδα προ κρίσης, τις τιμές σε όλη την Ευρώπη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γηραιά Ήπειρος θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και μία πιθανή έλλειψη αερίου περίπου 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Tην άποψη ότι τo 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου εκτιμά και η Ολλανδική Τράπεζα ING καθώς θεωρεί πως είναι απίθανο η Ευρώπη να μπορέσει να φτάσει τους ρυθμούς πληρότητας αποθήκευσης που εμφάνισε το 2022.  

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 60% σε ετήσια βάση, ενώ η αγορά LNG δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες. 

Ως εκ τούτου, η μείωση της ζήτησης θα πρέπει να συνεχιστεί για να εξασφαλιστεί επαρκής προσφορά για τον χειμώνα 2023-2024, κάτι που σημαίνει ότι οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και φέτος, με την ΙNG να εκτιμά ότι το TTF θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 175 ευρώ/MWh. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της εξάρτησης από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας, αλλά δεν είναι ακόμη εκτός της επικίνδυνης ζώνης», επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. 

Η τελευταία ανάλυση του IEA δείχνει ότι είναι ζωτικής σημασίας μια ισχυρότερη ώθηση στην ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις αντλίες θερμότητας και τις απλές ενέργειες εξοικονόμησης για να αποτρέψει τον κίνδυνο ελλείψεων και ένα νέο φαύλο κύκλο αυξήσεων τιμών το 2023. 

Το αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, ήταν η ποσότητα φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, αρχές Δεκεμβρίου, παρέχοντας ένα σημαντικό απόθεμα για το χειμώνα. 

Οι ενέργειες των καταναλωτών, οι αυξημένες προμήθειες φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές πλην Μόσχας και ο ήπιος καιρός συνέβαλαν επίσης στην αντιστάθμιση της πτώσης των ρωσικών παραδόσεων το 2022. 

Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, συμβάλουν στη μείωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου το 2023. 

Η ανάκαμψη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας από τα χαμηλά επίπεδα της δεκαετίας το 2022, θα συμβάλει επίσης στη μείωση της ψαλίδας. Παρ ‘όλα αυτά, το πιθανό έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023 σε ένα σενάριο κατά το οποίο οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πέσουν στο μηδέν και οι εισαγωγές LNG της Κίνας επανέλθουν στα επίπεδα του 2021, σύμφωνα με την έκθεση. 

Το κενό σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να καλυφθεί με μια σειρά από δράσεις όπως είναι η αύξηση των ποσοστών της ενεργειακής απόδοσης, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, η αξιοποίηση των αντλιών θερμότητας αλλά και η αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για ταχύτερη βελτίωση στα θέματα ενεργειακής απόδοσης, συνιστάται η επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων και η αύξηση των μέτρων υποστήριξης για ανακαινίσεις σπιτιών και την υιοθέτηση αποδοτικών συσκευών και φωτισμού. Συνιστάται επίσης η χρήση περισσότερων έξυπνων τεχνολογιών και η ενθάρρυνση της αλλαγής από φυσικό αέριο σε ηλεκτρική ενέργεια και στη βιομηχανία. Για να επιταχυνθεί η αδειοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έκθεση προτείνει την εξεύρεση πρόσθετων πόρων και την απλοποίηση των διαδικασιών. Προτείνει επίσης περισσότερη οικονομική στήριξη για τις αντλίες θερμότητας και αλλαγές στους φορολογικούς νόμους που τιμωρούν την ηλεκτροδότηση. Ζητεί επίσης περισσότερες και πιο αποτελεσματικές εκστρατείες για να πειστούν οι καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και περιγράφει λεπτομερώς διάφορα προγράμματα από ένα ευρύ φάσμα χωρών που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βέλτιστες πρακτικές. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ