Κυριακή 25.09.2022

Γαλλία: Η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σπάνε «ρεκόρ» σε σχεδόν καθημερινή βάση, την ώρα που η Ρωσία περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα στη Γαλλία εκτινάχτηκαν για το 2023, ξεπερνώντας τα 1.000 ευρώ, για πρώτη φορά.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο, αρνητικό ρεκόρ στο ενεργειακό «ράλι» που ταλαιπωρεί τη χώρα η οποία είδε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται πάνω από 10 φορές τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σπάνε «ρεκόρ» σε σχεδόν καθημερινή βάση, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου ενόψει ενός κρίσιμου χειμώνα. Η άνευ προηγουμένου αύξηση του ενεργειακού κόστους τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν το δραστικό βήμα περιορισμού της χρήσης ενέργειας, όπως η απαγόρευση του εξωτερικού φωτισμού για κτίρια στη Γερμανία και η μείωση των θερμοκρασιών θέρμανσης εσωτερικών χώρων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να εκτοξευθούν τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας αύξησε το ανώτατο όριο του κόστους, αναγκάζοντας τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτόν τον χειμώνα.

Οι τιμές στη Γαλλία για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 13%, δηλαδή στα 1.022 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG την Παρασκευή. Το γερμανικό ισοδύναμοκέρδισε επίσης, σε ρεκόρ, φτάνοντας ως και 840 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περιορίζοντας το κέρδος 50% αυτή την εβδομάδα. Η σκανδιναβική ενέργεια για το επόμενο έτος εκτινάχθηκε κατά 11% στα 277 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Πηγή :
https://www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ