Παρασκευή 24.05.2024

Η Ελλάδα πατάει γκάζι ανάπτυξης – Προβλέπονται υψηλότεροι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης για το 2024 και το 2025

Ελλάδα και Ισπανία δείχνουν τον δρόµο της υψηλότερης ανάπτυξης

Η ελληνική οικονοµία θα συνεχίσει την πορεία σύγκλισης, επιτυγχάνοντας και το επόµενο διάστηµα υψηλότερο ρυθµό ανάπτυξης σε σχέση µε τον µέσο όρο της Ε.Ε. και παράλληλα, ταχύτερη αποκλιµάκωση του πληθωρισµού, προβλέπει το Πρόγραµµα Σταθερότητας, που κατατέθηκε τη Μεγάλη Εβδοµάδα στην Κοµισιόν

Μετά την αναβάθµιση του outlook της ελληνικής οικονοµίας σε θετικό από σταθερό, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s προ περίπου δύο εβδοµάδων, επιβεβαιώνοντας µε αυτόν τον τρόπο την επενδυτική βαθµίδα που είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2023, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θετικές προβλέψεις για τη διετία 2024- 2025, συγκλίνοντας µε τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόγραµµα Σταθερότητας

Η ελληνική οικονοµία θα συνεχίσει την πορεία σύγκλισης, επιτυγχάνοντας και το επόµενο διάστηµα υψηλότερο ρυθµό ανάπτυξης σε σχέση µε τον µέσο όρο της Ε.Ε. και, παράλληλα, ταχύτερη αποκλιµάκωση του πληθωρισµού, επίσης σε σχέση µε τον µέσο όρο της Ευρωζώνης, προβλέπει το Πρόγραµµα Σταθερότητας, που κατατέθηκε τη Μεγάλη Εβδοµάδα στην Κοµισιόν.

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινούνται και οι προβλέψεις αναλυτών και επενδυτών. Χαρακτηριστική είναι και η έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS. Ειδικότερα, όπως τονίζεται στο Πρόγραµµα Σταθερότητας ο ρυθµός ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας, λαµβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, εκτιµάται σε 2,5% για το τρέχον έτος και 2,6% για το 2025.

Η αναθεώρηση σε πιο συντηρητικό στόχο σε σχέση µε τον Προϋπολογισµό (από 2,9% σε 2,5%) βασίζεται στην επιβράδυνση που εµφανίζει η ευρωπαϊκή οικονοµία και στην παρατεταµένη περιοριστική νοµισµατική πολιτική της ΕΚΤ, που φαίνεται να επηρεάζει δυσµενέστερα από όσο αναµενόταν τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κοµισιόν στις χειµερινές προβλέψεις τον Φεβρουάριο του 2024 αναθεώρησε σε σχέση µε τις φθινοπωρινές προβλέψεις της (του Νοεµβρίου 2023) τον ρυθµό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη σε 0,8% από 1,2%, ενώ το ∆ΝΤ (World Economic outlook) στις τελευταίες του προβλέψεις τον Απρίλιο του 2024 προβλέπει µηδαµινό ρυθµό αύξησης επενδύσεων στην Ευρωζώνη (0,1%, ενώ στην αντίστοιχη πρόβλεψη του Οκτωβρίου 2023 ήταν 0,6%).

Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι σε σχέση µε την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι στις πρωτοπόρες θέσεις στον ρυθµό ανάπτυξης (2,5% για το 2024 και 2,6% για το 2025) και στην αύξηση των επενδύσεων (9,1% για το 2024 και 14,4% για το 2025). Σε σύγκριση µε τον µέσο όρο ανάπτυξης της Ευρωζώνης, η ελληνική οικονοµία, αφού αναπτύχθηκε µε τετραπλάσιο ρυθµό το 2023 (2% έναντι 0,5%), αναµένεται να αναπτυχθεί µε τριπλάσιο ρυθµό το 2024 (2,5% έναντι 0,8%) και µε σηµαντικά υψηλότερο ρυθµό το 2025 (2,6% έναντι 1,5%).

UBS: Ελλάδα και Ισπανία δείχνουν τον δρόµο της υψηλότερης ανάπτυξης

Σε αυτό το σκηνικό της θετικής διαφοροποίησης της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου από τον Βορρά, αναφέρεται και η τελευταία έκθεση της UBS, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ισπανία δείχνουν τον δρόµο της υψηλότερης ανάπτυξης, την ώρα που η Γερµανία έχει παγιδευθεί σε στασιµότητα.

Μάλιστα, η ελβετική τράπεζα βλέπει µόνο ισχνή ανάπτυξη µέσα στο 2024 για την οικονοµία της Ευρωζώνης, την ώρα που για την Ελλάδα επιβεβαιώνει ουσιαστικά την εκτίµηση του οικονοµικού επιτελείου για ισχυρή ανάπτυξη τόσο φέτος όσο και την επόµενη χρονιά.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ