Παρασκευή 24.05.2024

Η ένταση στη Μέση Ανατολή αυξάνει τις τιμές χρυσού – Άνοδος και στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αύξησαν την απήχηση του πολύτιμου μετάλλου.

Το σημείο spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,79% στα 2.326,80 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού των ΗΠΑ κατέγραψαν ανοδική πορεία κατά 0,5% στα 2.318,80 δολάρια ανά ουγγιά.

«Οι επενδυτές θα εξετάσουν την πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και πώς θα εξελιχθούν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Εάν οι ελπίδες για εκεχειρία μειωθούν, ο χρυσός θα κερδίσει», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Ασία-Ειρηνικό στον OANDA.

Οι προοπτικές για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα φάνηκαν ελάχιστες την Κυριακή, καθώς η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

«Τα αδύναμα στοιχεία των ΗΠΑ προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία πολιτικής για τη Fed όσον αφορά τις μειώσεις επιτοκίων», ανοίγοντας το δρόμο για τη σταθεροποίηση των τιμών του χρυσού, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG, Yeap Jun Rong.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 67% για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με  το FedWatch Tool της CME. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού.

Ο πρόεδρος της Fed Bank της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό είναι «κρίσιμος» για τις προσπάθειες της Fed να επιτύχει σταθερότητα των τιμών.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις προϊόντων χρυσού του Νομισματοκοπείου του Περθ τον Απρίλιο διπλασιάστηκαν σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις αργύρου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ άλλων στα πολύτιμα μέταλλα το ασήμι σημειώνει άνοδο 2,40% στα 27,33 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα κερδίζει 0,90 στα 974 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο κινείται ανοδικά κατά 0,91% στα  957 δολάρια.

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ