Σάββατο 22.01.2022

Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca -Φον ντερ Λάιεν: «Περιμένω να μας παραδώσετε 400 εκατομμύρια δόσεις»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει από την AstraZeneca να παραδώσει 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 που έχουν συμφωνηθεί, τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου στην ΕΕ.

«Μόλις εγκρίναμε το εμβόλιο της AstraZeneca στην αγορά της ΕΕ μετά τη θετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Περιμένω από την εταιρεία να παραδώσει τα 400 εκατομμύρια δόσεις, όπως συμφωνήθηκε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

Η ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν:

CEO AstraZeneca: Αναπόφευκτες οι καθυστερήσεις
Οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις κατά την παρασκευή των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό είναι αναπόφευκτες, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σοριό είπε ότι δεν θα σχολιάσει τη διαμάχη της εταιρείας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ευρώπης, γιατί θέλει να επικεντρωθεί στην έγκριση που έδωσε σήμερα η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (EMA) στο εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είπε όμως ότι είχε μια «καλή» συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη.

«Έχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις» για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις στην ΕΕ, πρόσθεσε. Η εταιρεία πιστεύει ότι έχει επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη μονάδα που παρασκευάζει τα εμβόλια για την ΕΕ και η παραγωγικότητα θα βελτιωθεί σύντομα. Η AstraZeneca «εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα» για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι «απολύτως επικεντρωμένη» στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη, υποστήριξε.

Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το εμβόλιο θα ήταν εφικτό να παρασκευαστεί πριν από 9 μήνες και τώρα που έγινε «ο κόσμος το θεωρεί δεδομένο», σημείωσε ο Σοριό.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει ότι ανάβει το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μεσημέρι δόθηκε στη δημοσιότητα και το συμβόλαιο προμηθειών που υπέγραψε η AstraZeneca με την ΕΕ για το εμβόλιό της κατά της νόσου Covid-19, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Κομισιόν στις 27 Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων για το πόσο αποτελεσματικό είναι σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ανέφερε χθες, Πέμπτη, σε προσχέδιο σύστασης η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές, μετά από εκείνα των εταιρειών Pfizer/BionTech και Moderna.

 

πηγή άρθρου και εφημερίδας: https://www.iefimerida.gr/

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ