Τετάρτη 30.11.2022

Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει τη Χερσώνα σε «νεκρή πόλη»

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η Ρωσία θέλει να μετατρέψει τη Χερσώνα σε «νεκρή πόλη» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άνοιξαν από διαμερίσματα μέχρι υπονόμους, ενώ ισχυρίζεται ότι σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν τη νότια ουκρανική πόλη από την άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Ο αξιωματούχος, Μιχαήλο Ποντόλιακ, έκανε το σχόλιο μια μέρα αφότου ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας διέταξε τα στρατεύματά του να αποσυρθούν από τη Χερσώνα για να λάβουν αμυντικές γραμμές στην απέναντι όχθη του Δνείπερου.

«Έτσι μοιάζει (ο) ‘ρωσικός κόσμος’: Ήρθαν, λήστεψαν, πανηγύρισαν, σκότωσαν μάρτυρες, άφησαν ερείπια και έφυγαν», έγραψε στο Twitter.

Αποτυχία των ρωσικών στρατευμάτων

Η αποχώρηση από τη Χερσώνα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα αποτυχίες της Μόσχας στον πόλεμο που διεξάγει, αν και η Ουκρανία ανακοίνωσε πως εξακολουθεί να αμφιβάλλει για το αν τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν την πόλη χωρίς να δώσουν μάχη.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, στην οποία βρίσκεται η Χερσώνα, η μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει η Μόσχα από το Φεβρουάριο που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο κορυφαίος διοικητής του Σοϊγκού τού είπε ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να σωθούν οι ζωές των Ρώσων στρατιωτών και για να υπερασπιστούν καλύτερα θέσεις στην άλλη όχθη του ποταμού.

Επιφυλακτικότητα στο Κίεβο

Το Κίεβο εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας και σήμερα το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν εξαπολύσει κάποια μείζονα προέλαση στην περιοχή που η Ρωσία ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει.

Στη γραμμή του μετώπου νότια της Χερσώνας, πυκνή ομίχλη έπεσε στη διάρκεια της νύχτας και επικρατεί παγωνιά. Τα ουκρανικά στρατεύματα, που επανδρώνουν σημεία ελέγχου, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κρύο ενώ αρχίζει να πέφτει ελαφρό χιόνι.

Οι Ρώσοι «φεύγουν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όσο αν αποσύρονταν πλήρως ή ανασυντάσσονταν», λέει ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ χθες, Τετάρτη, το βράδυ. Ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν γέφυρες καθώς αποχωρούν και ναρκοθετούν δρόμους, δήλωσε ο Αρεστόβιτς.

«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους – θα εμπλακούν σε μάχες μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας; Κινούνται πολύ αργά», δήλωσε.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε τη Χερσώνα μόνο μία φορά κατά την τηλεοπτική ομιλία που έκανε στη διάρκεια της νύκτας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους «βήμα – βήμα» στον νότο και «ο εχθρός δεν θα μας κάνει δώρα», τόνισε.

Απομάκρυνση αμάχων

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι απομάκρυναν τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες αμάχους από τη Χερσώνα. Το Κίεβο λέει πως έγιναν καταναγκαστικοί εκτοπισμοί, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ο πρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ δήλωσε πως, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Ρωσία προχωρεί σε αποχώρηση από τη Χερσώνα, αν και μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να την ολοκληρώσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η αποχώρηση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν «μερικά πραγματικά προβλήματα με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Το ηθικό

Η ανακοίνωση της αποχώρησης από τη Χερσώνα στον νότο -ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε την περιοχή και την ανακήρυξε τμήμα της Ρωσίας για πάντα- ακολουθεί την ήττα της Ρωσίας στον βορρά και σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, αφήνοντας τη Μόσχα μόνο με περιορισμένα κέρδη από τον πόλεμό της.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν μερικές από τις περιοχές που κατέλαβαν στο νότο, περιλαμβανομένης μιας χερσαίας οδού που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέλαβε το 2014, καθώς και μερικές πόλεις στα ανατολικά, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί κατά την κατάληψή τους.

Για την Ουκρανία, η οποία έχει αντέξει εννέα μήνες βομβαρδισμών και κατοχή που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους της, μια νίκη στη Χερσώνα ενισχύει τη θέση της ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και ενδέχεται να κάνει να σωπάσουν μερικές φωνές που την καλούν να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με την οποία θα παραχωρούσε εδάφη.

Η αποχώρηση μπορεί να θέσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς εκτός ρωσικής κατοχής, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, σε περιοχές όπως το γειτονικό Μικολάιφ, δεν θα βρίσκονται πλέον μέσα στο βεληνεκές του ρωσικού πυροβολικού, που σφυροκοπούσε σπίτια αμάχων.

Η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να βρεθεί σε περαιτέρω πλεονεκτική θέση.

«Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ολόκληρης της δυτικής όχθης του Δνείπερου, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν τώρα να στοχοθετήσουν με πυροβολικό όλες τις ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, καθώς και κέντρα διοίκησης και ελέγχου ανάμεσα στο Δνείπερο και την Κριμαία», λέει ο Ντέιλ Μπάκνερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διεθνούς ασφαλείας Global Guardian.

Ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, έγραψε στο Twitter ότι πρόκειται για περαιτέρω πλήγμα στο ηθικό των Ρώσων και θα τονώσει το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Γιούρι Μπουτούσοφ δήλωσε πως η χρήση από τον ουκρανικό στρατό συστημάτων ρουκετών HIMARS που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ, κατέστησε τις διελεύσεις του ποταμού τόσο επικίνδυνες ώστε «η υπεράσπιση των ρωσικών θέσεων εκεί έχει καταστεί αδύνατη».

«Ας είμαστε όμως σαφείς. Οι ρωσικές δυνάμεις θα πάρουν αμυντικές θέσεις και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις. Θα μπορέσουν να διατηρήσουν για κάποιο καιρό τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη», λέει ο Γιούρι Μπουτούσοφ σε βίντεο στο YouTube.

Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση των Ρώσων από την Χερσώνα

Εκτός από στρατιωτική ήττα, η διαφαινόμενη απώλεια της Χερσώνας αποτελεί σημαντική πολιτική ήττα για Πούτιν. Μετά από την πανηγυρική ένωση των τεσσάρων περιφερειών με τη Ρωσική Δημοκρατία, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να αποτρέψει την αναφορά του ονόματος της περιοχής στις όχθες του Δνείπερου. Ενδεχομένως, να βρεθούν οι επόμενοι αποδιοπομπαίοι τράγοι, ώστε να μην φανεί πως οΠούτιν έκανε κάποιο λάθος.

Από την ανακοίνωση της αποχώρησης αμάχων, είχε διαφανεί πως η Μόσχα προετοίμαζε την υποχώρησή της. Όμως πλέον οι συνέπειες που έχει να αντιμετωπίσει θα είναι δυσβάστακτες. Οι κατεχόμενες περιοχές στη Ζαπορίζια θα είναι δύσκολα βιώσιμες, όπως περίπου και ο ανεφοδιασμός της Χερσώνας είχε καταστεί εξαιρετικά δύσκολος και προβληματικός, οδηγώντας τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση.

Ακόμα και στη συμβολικά φορτισμένη κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας, οι Ρώσοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες τόσο ενεργειακά όσο και υλικά. Η μεγαλύτερη γέφυρα που συνδέει την κριμαϊκή χερσόνησο με τη Ρωσία άλλωστε δεν αναμένεται να είναι προσπελάσιμη πριν από τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με τις πηγές στη Βρετανία.

Πηγή :
https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ