Πέμπτη 11.08.2022

Η σκοτεινή πλευρά μιας εξαγοράς στα crypto Νίκος Κωστόπουλος

Οι δικηγόροι της αμερικανικής εισηγμένης πλατφόρμας δανεισμού κρυπτονομισμάτων Voyager, που βρίσκεται υπό πτωχευτική διαδικασία, συγκρούστηκαν δημόσια με τον Bankman-Fried για την προσφορά εξαγοράς χαρακτηρίζοντας ως επικοινωνιακή και χαμηλής αξίας. Η Voyager, έχει μια τρύπα στα οικονομικά της που ξεπερνάει τα $670 εκατομμύρια, που προκλήθηκε από την κατάρρευση του Three Arrows Capital.

 

 

Παρά τη χρεοκοπία της εταιρείας, το κρυπτονόμισμα που εκδίδει έχει κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα $125 εκατομμύρια, και βρίσκεται στη 210η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίηση. Δηλαδή οι επενδυτές θεωρούν πως η εταιρεία θα καταφέρει να επιβιώσει και να διατηρήσει το ψηφιακό νόμισμα που εκδίδει. Το κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται σε μεγάλα ανταλλακτήρια όπως το Coinbase, Binance, FTX & Gate, και δείχνει ότι έχει σημαντικό όγκο συναλλαγών για την κεφαλαιοποίηση του.

Αντίστοιχα η εταιρεία είναι εισηγμένη, και αυτή τη στιγμή η μετοχή της διαπραγματεύεται στο OTC Markets. Ο Όμιλος OTC Markets είναι μια αμερικανική χρηματοοικονομική αγορά που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις τιμές και τη ρευστότητα για σχεδόν 10.000 εξωχρηματιστηριακά χρεόγραφα. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας βρίσκεται κάτω από τα 65 εκατομμύρια δολάρια Καναδά.

 

 

Η πρόταση του Sam Bankman-Fried να εξαγοράσει το Voyager είναι «μια προσφορά με χαμηλή αξία που έχει επικοινωνήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως διάσωση από τον λευκό ιππότη», δήλωσαν οι δικηγόροι που έχουν οριστεί στην πτωχευτική διαδικασία που εκπροσωπούν τον δανειστή κρυπτονομισμάτων Voyager Digital. Η εταιρεία κατέρριψε την πρόταση εξαγοράς, ισχυριζόμενη ότι η επικοινωνία σχετικά με την προσφορά είχε «ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς» που προσπάθησαν να «εξαπατήσουν», τόσο τους οφειλέτες, όσο και το πτωχευτικό δικαστήριο.

Η Voyager Digital απάντησε σε κοινή προσφορά από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του Bankman-Fried, και την Alameda Research Ventures (Alameda/FTX) σε δικαστική κατάθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως «προσφορά χαμηλής αποτίμησης» που θα έδινε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο ανταλλακτήριο FTX.US που θεωρείται ανταγωνιστής.

Η δημόσια πρόταση προέκυψε σε συνέχεια ενός δελτίου τύπου το οποίο ανέφερε ότι οι μητρικές εταιρείες του FTX και της Alameda Ventures προσφέρονται να αγοράσουν τα υπόλοιπα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και τα δάνεια της Voyager, παραλείποντας εκείνα προς το hedge fund Three Arrows Capital (3AC). Στο πλαίσιο της ίδιας προσφοράς, το FTX θα επέτρεπε στους πελάτες της Voyager να λάβουν μερίδιο από τις αξιώσεις τους άμεσα, εάν δημιουργήσουν λογαριασμό στο FTX.

«Η πρόταση Alameda/FTX δεν είναι τίποτα άλλο, από μια αγορά κρυπτονομισμάτων σε μια βάση που ωφελεί την Alameda/FTX», έγραψαν δικηγόροι από τη δικηγορική εταιρεία Kirkland & Ellis.

Η Voyager είπε ότι θα δεχθεί «οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση» που θα γίνει στο πλαίσιο των διαδικασιών προσφορών που δέχεται, ενώ η κοινή προσφορά από τις εταιρείες του Bankman-Fried «σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει δημοσιότητα» αντί να προσφέρει αξία στους πελάτες, πρόσθεσαν. Οι δικηγόροι της Voyager είπαν επίσης ότι η πρόταση βλάπτει τους πελάτες, καθώς αγνοεί τις φορολογικές συνέπειες, εξαλείφει το διακριτικό VGX της εταιρείας (το οποίο οι δικηγόροι το αποτιμούν στα 100 εκατομμύρια δολάρια) και δεν προσθέτει καμία αξία στην πλατφόρμα του Voyager ή στην πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας.

«Η πρόταση της Alameda/FTX το μόνο που κάνει στην πραγματικότητα είναι να αγοράζει τις αξιώσεις των πελατών με έκπτωση», έγραψαν.

Ο Sam Bankman-Fried απάντησε στους δικηγόρους του Voyager μέσω του Twitter πως τα κεφάλαια των πελατών της Voyager θα μπορούσαν να παγώσουν για χρόνια, καθώς οι διαδικασίες πτώχευσης συχνά αργούν να επιλυθούν. «Θυμάστε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων MtGox; Αυτή η πτωχευτική διαδικασία συνεχίζεται ακόμα», έγραψε στο Twitter. Ο Bankman-Fried πρόσθεσε: «Οι δικηγόροι του Voyager θα εξαντλήσουν αργά τα υπόλοιπα κεφάλαια χρεώνοντας τέλη κάθε μήνα που καθυστερούσε η διαδικασία πτώχευσης. Αυτό δεν μας φαινόταν σωστό. Οι πελάτες έχουν ήδη χάσει τα χρήματα τους, και δεν θέλαμε να χάσουν περισσότερα».

Η Voyager υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις 5 Ιουλίου. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Alameda παρείχε στην εταιρεία δάνειο 500 εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να αναδιαρθρώσει προσωρινά την τρύπα που προκλήθηκε από ένα επισφαλές δάνειο στο 3AC.

Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα ο Bankman-Fried και η Alameda να διατηρήσουν το συνδυασμένο μερίδιο 11% της Voyager Digital, περισσότερο από κάθε άλλο μέτοχο. Η Alameda είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειολήπτης της Voyager, οφείλοντας στο δανειστή 377 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με έγγραφα πτώχευσης (η Voyager οφείλει επίσης στην Alameda 75 εκατομμύρια δολάρια).

Οι δικηγόροι του Voyager ολοκλήρωσαν την κατάθεσή τους με μια έντονη επίπληξη των εταιρειών του Bankman-Fried, δηλώνοντας ότι η εταιρεία διατηρεί όλα τα δικαιώματα και τα ένδικα μέσα «για τη σαφή και σκόπιμη υπονόμευση της διαδικασίας πτώχευσης και των ζημιών που μπορεί να υποστούν οι πελάτες και άλλοι πιστωτές σαν αποτέλεσμα».

Πηγή :

https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ