Η έναρξη του προγράμματος μεταφέρεται φέτος για την 1η Μαΐου, αντί της 1ης Ιουνίου όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Συνολικά θα διατεθούν 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού (vouchers), με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο στις παροχές όσο και στο σύστημα μοριοδότησης και στις κατηγορίες των δικαιούχων.
Μεγαλύτερη χρονική διάρκεια
Για πρώτη φορά το πρόγραμμα ξεκινά από τις αρχές Μαΐου αντί για τον Ιούνιο. Η αλλαγή αυτή επιδιώκει να αποσυμφορήσει τα τουριστικά καταλύματα κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να αξιοποιήσουν περιόδους όπως το Πάσχα και την άνοιξη για διακοπές με χαμηλότερο κόστος.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Οι πολύτεκνοι εντάσσονται πλέον στην ίδια κατηγορία προτεραιότητας με τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Μέσω αυξημένης μοριοδότησης, η ΔΥΠΑ επιχειρεί να διευκολύνει ουσιαστικά τις οικογένειες με πολλά παιδιά, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.
Μία ακόμη αλλαγή αφορά τις ανάδοχες μητέρες, οι οποίες από φέτος εντάσσονται πλήρως στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Εκτός από την επιταγή διακοπών, εξισώνονται με τις φυσικές και θετές μητέρες και στις συμπληρωματικές παροχές προστασίας μητρότητας που παρέχει η ΔΥΠΑ.
Διανυκτερεύσεις και επιδότηση
Η επιταγή κοινωνικού τουρισμού αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό αριθμό για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο. Μέσω αυτής μπορούν να πραγματοποιηθούν έως έξι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα που περιλαμβάνονται στο «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, ύστερα από συνεννόηση με τον πάροχο και με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Σε ορισμένες περιοχές παρέχονται ακόμη μεγαλύτερα οφέλη. Συγκεκριμένα, σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Ρόδο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή. Παράλληλα, στους δήμους της Βόρειας Εύβοιας και του Έβρου, καθώς και στη Θεσσαλία (εκτός Σποράδων), οι δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν έως και τις δώδεκα δωρεάν διανυκτερεύσεις.
Οι τιμές επιδότησης αυξάνονται κατά 20% κατά τον μήνα αιχμής, δηλαδή τον Αύγουστο, καθώς και στις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Για τα καταλύματα στη Βόρεια Εύβοια, τον Έβρο και τη Θεσσαλία (εκτός Σποράδων) η αυξημένη επιδότηση ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν εργαζόμενοι και άνεργοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα δικαιούχοι θεωρούνται όσοι:



























