Πέμπτη 07.12.2023

Κούγιας για Λιγνάδη: Καταθέσαμε ένσταση ακυρότητας της προδικασίας – Αυτά που ακούγονται για 41 μάρτυρες είναι μύθος

Εξηγώντας τους λόγους ο κ. Κούγιας είπε ότι “ο εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση περιόρισε το αποδεικτικό υλικό στην κατάθεση μόνο αυτών που προτάθηκαν με τις μηνύσεις ή των φερομένων ως παθόντων. Σύμφωνα με ρητές δικονομικές διατάξεις προκαλείται απόλυτη ακυρότητα όταν ο φερόμενος ότι διέπραξε οποιαδήποτε πράξη δεν κληθεί προηγουμένως να λάβει αντίγραφα των καταγγελιών, των μαρτυρικών καταθέσεων και να καταθέσει είτε γραπτές είτε προφορικές εξηγήσεις σε αυτόν που κάνει την προανάκριση”.

“Σε αυτή τη ρητή δικονομική διάταξη η οποία προκαλεί αθεράπευτη ακυρότητα υπάρχει μια εξαίρεση που είναι ότι μπορεί ο εισαγγελέας να περιοριστεί στο υλικό που δίνουν οι φερόμενοι ως παθόντες και να ασκήσει ποινική δίωξη αν έχουμε πράξεις οι οποίες είναι αυτόφωρη διαδικασία ή ο φερόμενος ως δράστης ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε ο εντολέας μου κατά τη διάρκεια διαρροής από τα ΜΜΕ ότι γίνεται εξέταση φερομένων ως παθόντων να εξεταστεί ως ύποπτος και να δώσει εξηγήσεις αφού προηγουμένως λάβει αντίγραφα των καταγγελιών. Ο εισαγγελέας κώφευσε και έκανε την ποινική δίωξη. Ακολούθως χωρίς κανέναν λόγο και ενώ είχε δηλώσει σε ποια κατοικία κατοικεί και η οποία είναι κατοικία του τα τελευταία 15 χρόνια και ότι είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης εξεδόθη ένταλμα σύλληψης το οποίο για να εκδοθεί πρέπει να έχει τις εξής προϋποθέσεις. Το ένα είναι ότι πράξεις να είναι εν τω πράττεσθαι, και η άλλη προϋπόθεση είναι αυτός που θα συλληφθεί να είναι ύποπτος φυγής. Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο εντολέας μου είναι δύο και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως ότι δεν υπάρχουν άλλες πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ούτε άλλες καταθέσεις που να τον αφορούν” τόνισε ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε:

“Αυτά που ακούγονται περί 41 μαρτύρων , περί διαφόρων που είναι στη δικογραφία είναι μύθος. Η πραγματικότητα είναι μια πολύ μικρή δικογραφία δέκα φύλλων στην οποία υπάρχουν μόνο οι μηνύσεις των μηνυτών και ακολούθως οι μάρτυρες που πρότειναν οι μηνυτές. Από αυτά, νομικό ενδιαφέρον έχουν μόνο αυτά που είπε ένας εκ των φερομένων ως παθόντων”.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.real.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ