Δευτέρα 03.10.2022

Κυρώσεις: Επιστρέφει στο παρελθόν η ρωσική οικονομία

Μολονότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και κατ΄ επέκταση η αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο παρέχουν επαρκή έσοδα στη Μόσχα για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρωσική οικονομία σε αυτή τη φάση εγκαταλείπει τα οφέλη που αποκόμισε εδώ και μια τετραετία, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

Αν και αμφισβητείται η επίδραση των δυτικών κυρώσεων ως προς την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου να μην υπαναχωρήσει από τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, η οικονομία της Ρωσίας τίθεται όλο και πιο πολύ στο περιθώριο και χάνει την πρόσβασή της σε βασικά εξαρτήματα. Όμως η ύφεση στη Ρωσία προβλέπεται πως θα είναι πολύ πιο μετριασμένη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Η ρωσική οικονομία θα έχει χάσει μια ολόκληρη τετραετία ανάπτυξης, επιστρέφοντας στα μεγέθη του 2018 μέχρι τα τέλη του β΄ τριμήνου του 2022», σχολιάζει ο Αλεξάντερ Ιζάκοβ, Ρώσος οικονομολόγος.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 23 Φεβρουαρίου και τις συνεπακόλουθες δυτικές κυρώσεις, ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, όπως είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν ακινητοποιηθεί ενώ οι καταναλωτές είναι εξαιρετικά συντηρητικοί στις δαπάνες τους.

Η κεντρική τράπεζα διαβλέπει επιδείνωση της οικονομίας μέσα στα επόμενα τρίμηνα

Αν και η συρρίκνωση της οικονομίας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αναμένονταν, η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβλέπει επιδείνωση της οικονομίας μέσα στα επόμενα τρίμηνα χωρίς να υπάρξουν ίχνη ανάκαμψης μέχρι το β’  εξάμηνο του  επόμενου έτους.

«Η οικονομία θα έχει φθάσει στο ναδίρ μέχρι τα μέσα του 2023» σχολιάζει στο Bloomberg ο Ευγκένι Σουβόρουβ, επικεφαλής οικονομολόγος στην CentroCredit Bank.

Μέχρι σήμερα, πάντως, η επίδραση των δυτικών κυρώσεων είναι μετριασμένη επειδή η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έλαβε μέτρα για τη στήριξη του ρουβλιού ενώ η παραγωγή πετρελαίου φαίνεται να έχει αποκατασταθεί μετά από μια πτώση που είχε παρατηρηθεί αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οικονομικοί αναλυτές της JPMorgan Chase και Citigroup αναμένουν πως το ΑΕΠ στη Ρωσία θα υποχωρήσει έως και 3,5% μέσα στο 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, το εγχώριο ΑΕΠ εκτιμάται πως θα έχει συρρικνωθεί κατά 7% το τρέχον τρίμηνο και ενδεχομένως περισσότερο μέσα στο δ’ τρίμηνο του έτους.

Πηγή :
https://www.powergame.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ