Δευτέρα 17.06.2024

Μέση Ανατολή – CNN: Το Κατάρ απειλεί την ηγεσία της Χαμάς με απέλαση από τη Ντόχα αν δεν δεχτεί τη συμφωνία

Ο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον Εμίρη του Κατάρ και του ζήτησε να πιέσει καταστάσεις για να επιτευχθεί η συμφωνία – Άγνοια δηλώνουν από τη Χαμάς

Πιέσεις στο Κατάρ, ώστε να απειλήσει με απέλαση από τη Ντόχα τυς ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς αν δεν αποδεχθούν τησυμφωνία για κατάπαυση του πυρός που βρίσκεται εδώ και μέρες στο τραπέζι, ασκούν τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τοCNN.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε μέσα στην εβδομάδα με τον εμίρη του Κατάρ και να τον προέτρεψε να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» για να διασφαλίσει ότι η Χαμάς θα αποδεχθεί τη συμφωνία και θα πάψει να αποτελεί εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Οι Καταριανοί φέρονται να έχουν μεταφέρει το αίτημα της Ουάσινγκτον στην παλαιστινιακή οργάνωση, με βάση τις ίδιες πηγές.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς από την ηγεσία της οργάνωσης που βρίσκεται εκτός Γάζας, δήλωσε στην εφημερίδα «Haaretz» ότι δεν υπήρξε τέτοια απειλή και ότι η απέλαση των μελών της οργάνωσης από το Κατάρ «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την αποδοχή ή την απόρριψη του προτεινόμενου περιγράμματος συμφωνίας θα ληφθεί από την ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, επομένως «η απέλαση της ηγεσίας της οργάνωσης από τη Ντόχα δεν θα πετύχει τίποτα, αντίθετα θα σκληρύνει περισσότερο τη στάση της». Ακόμα, είπε ότι σε περίπτωση απέλασης από τη Ντόχα, η ηγεσία της οργάνωσης μπορεί να μετακινηθεί στην Τουρκία, το Λίβανο ή την Τεχεράνη, «και τότε οι ΗΠΑ θα χάσουν μέρος από την επιρροή τους».

Πηγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ