Τρίτη 03.10.2023

Ν. Τόσκας: Αναγνώρισε για πρώτη φορά πλημμέλεια της αστυνομίας για την πυρκαγιά στο Μάτι

Δεν έγινε συζήτηση για εκκένωση του οικισμού «Μάτι» καθώς δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος, ανέφερε την Τρίτη στην κατάθεσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά ο κ. Τόσκας αναγνώρισε πλημμέλεια της αστυνομίας, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στο κλείσιμο της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Για δεύτερη μέρα σήμερα, συνεχίζει την κατάθεσή του ο πρώην υπουργός, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι δεν παρενέβη στο επιχειρησιακό σκέλος της διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, παρά την κατάθεση του κατηγορούμενου πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, ο οποίος έχει πει ότι ο κ. Τόσκας έδινε τις δικές του εντολές και μετακινούσε τα πυροσβεστικά μέσα κατά το δοκούν.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι δεν έγινε συζήτηση για εκκένωση του Ματιού, δεν υπήρχε απαιτούμενος χρόνος για κάτι τέτοιο, παρότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκκενωθεί με επιτυχία η Κινέτα.

Επίσης, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην πρώτη πλημμέλεια που ο ίδιος αναγνωρίζει από πλευράς αστυνομίας. Είπε ότι έπρεπε να είχε κλείσει νωρίτερα η λεωφόρος Μαραθώνος, αλλά είπε ότι εκ των υστέρων έμαθε ότι οι οδηγοί δεν υπάκουαν, δεν πειθαρχούσαν στις οδηγίες των αστυνομικών, καθώς αγωνιούσαν και ήθελαν να φτάσουν στους δικούς τους ανθρώπους στο Μάτι. Στη διαδικασία σημειώθηκε ολιγόλεπτη διακοπή, η οποία προκλήθηκε από την αντίδραση ενός πολίτη, συγγενή θύματος.

Στην απάντηση που έδωσε ο κ. Τόσκας αναφορικά με την ώρα ενημέρωσης για την ύπαρξη νεκρών. Σε σχετική ερώτηση που έγινε στον πρώην υπουργό, ο κ. Τόσκας απάντησε ότι στην περιβόητη συνέντευξη που έγινε παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 12 το βράδυ, υπήρχαν μόνον ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, γι’ αυτό και δεν μεταδόθηκε.

Το επιβεβαίωσαν αργότερα, στη μία και μισή τη νύχτα και τότε το μετέδωσαν, με τον πολίτη να έχει μια οργισμένη αντίδραση να φωνάζει «Ντροπή σας, εδώ και δύο μέρες λέτε ψέματα» και την πρόεδρο του δικαστηρίου να ζητάει να αποβληθεί από την αίθουσα. Έτσι λοιπόν είχαμε μία ολιγόλεπτη διακοπή στη διαδικασία, που θα συνεχιστεί με τις ερωτήσεις των δικηγόρων πολιτικής αγωγής προς τον κύριο Τόσκα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ