Παρασκευή 21.06.2024

Netflix – Μικρό Ταρανδάκι: Η «αληθινή Μάρθα» μηνύει την πλατφόρμα για δυσφήμηση και ζητά 170 εκατ. δολάρια!

Η παρουσίαση του «Baby Reindeer» ως αληθινή ιστορία είναι «το πιο μεγάλο ψέμα στην ιστορία της τηλεόρασης» ισχυρίζεται η Φιόνα Χάρβεϊ στη μήνυσή της

Μια Βρετανή, που λέει πως είναι η γυναίκα που εμφανίζεται ως ένα βίαιο και χειριστικό πρόσωπο στο «Μικρό Ταρανδάκι» (Baby Reindeer), την πρόσφατη επιτυχημένη σειρά του Netflix, προσέφυγε χθες, Πέμπτη, εναντίον της πλατφόρμας για δυσφήμηση, ζητώντας ως αποζημίωση 170 εκατομμύρια δολάρια.

Η Φιόνα Χάρβεϊ βγήκε από την ανωνυμία αφού φαν της σειράς την αναγνώρισαν ως την αληθινή «Μάρθα», τη γυναίκα που κατασκοπεύει και παρενοχλεί τον «Ντόνι», το κεντρικό πρόσωπο στο «Μικρό Ταρανδάκι».

Σ’ αυτή τη σειρά-φαινόμενο των επτά επεισοδίων, η οποία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, ο σκωτσέζος ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκαντ, ο οποίος υποδύεται τον εαυτό του, σκηνοθετεί την παρενόχληση της οποίας ήταν για χρόνια θύμα από την πλευρά μιας γυναίκας. Μια «αληθινή ιστορία», αναφέρεται στους τίτλους.

«Αυτός ο ισχυρισμός (…) είναι το πιο μεγάλο ψέμα στην ιστορία της τηλεόρασης», υπογραμμίζεται στη μήνυση που κατατέθηκε από την Χάρβεϊ στην Καλιφόρνια. Η γυναίκα εκτιμά πως δυσφημήθηκε και κατηγορεί το Netflix ότι της προκάλεσε ηθική βλάβη.

«Είναι ένα ψέμα, το οποίο αφηγούνται το Netflix και ο δημιουργός της σειράς Ρίτσαρντ Γκαντ από απληστία και δίψα για δημοσιότητα· είναι ένα ψέμα με στόχο να προσελκύσει περισσότερους τηλεθεατές, περισσότερη προσοχή, να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα και να καταστραφεί μοχθηρά η ζωή της μηνύτριας Φιόνα Χάρβεϊ», σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της μήνυσης.

Αυτό συμβαίνει, προστίθεται, «επειδή ήταν καλύτερη ιστορία από την αλήθεια».

Στη σειρά, η «Μάρθα» παρενοχλεί για χρόνια τον ηθοποιό, στέλνοντάς του χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φωνητικά, πηγαίνοντας στο μπαρ όπου αυτός εργάζεται και στις χιουμοριστικές παραστάσεις του, φθάνοντας μέχρι να επιτεθεί στους γονείς και στη φιλενάδα του.

Εμφανίζεται επίσης να έχει πραγματοποιήσει μια σεξουαλική επίθεση εναντίον του ηθοποιού.

Στα τέλη Απριλίου, ο Ρίτσαρντ Γκαντ είχε καλέσει μέσω του Instagram τους φαν της σειράς να σταματήσουν να προσπαθούν να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα των προσώπων που εικονίζονται σ’ αυτή.

Σε συνεντεύξεις είχε πει ότι έχει αλλάξει τις λεπτομέρειες της ιστορίας για να προστατεύσει την πραγματική «Μάρθα», όμως η ταυτότητα της Φιόνα Χάρβεϊ γρήγορα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χρήστες του Ίντερνετ να φθάνουν μέχρι και να διατυπώσουν απειλές εναντίον της.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματός της, η Χάρβεϊ αρνήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι παρενοχλούσε με μηνύματα τον ηθοποιό ή ότι του επιτέθηκε. Λέει πως έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής της.

Το Netflix δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

9:30 πμ

Για να σας απαλλάξω από την αγωνία, έτσι αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα στενός πολιτικός του πρώην φίλος σε άρθρο του σε μεγάλο συριζαϊκό site. Του προσάπτει πολλά, αλλά οι μομφές δεν αφορούν μόνον το απώτερο παρελθόν, αλλά και το πολύ πρόσφατο. Τότε, που λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε, με μια ομολογουμένως άστοχη παρέμβαση του, να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Στέφανο Κασσελάκη, που είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στην ηγεσία του κόμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, προχθές στη γενέθλια εκδήλωση του ιδρύματός του δεν κάλεσε μόνον τον αρχηγό των «αποστατών» Αλέξη Χαρίτση, αλλά όλους τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, επιβραβεύοντας -πάντα κατά τον αρθρογράφο- την αποστασία τους και την υπεξαίρεση των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφα τις προάλλες πως η επιχειρούμενη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν προέρχονται μόνον από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχονται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βλέπουν πως πίσω από αυτόν τον φορέα κρύβονται σχεδιασμοί που αποβλέπουν σε πρώτη φάση στην περιθωριοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη και σε δεύτερη φάση στην εκπαραθύρωσή του. Δηλαδή, ό,τι δεν πέτυχε ο Α. Τσίπρας με την παρέμβασή του λίγες ώρες πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, να το πετύχει τώρα μέσα από άλλο μονοπάτι. Η επίθεση που δέχθηκε ο Α. Τσίπρας είναι ενδεικτική ενός κλίματος που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του. Στην Αριστερά σχεδόν πάντα μετά από μια μεγάλη ήττα βγαίνουν τα μαχαίρια και έρχονται στην επιφάνεια αντιπαλότητες προηγούμενων ετών. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε όλες τις μεγάλες ήττες της με ψυχραιμία, κάτι που συνέβαλε στην ανάκαμψή της, η Αριστερά τις βίωσε τραυματικά, χωρίς να αναζητήσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αιτίες για αυτές τις ήττες (βλ. 1977, 1993, 2019, 2023). Σήμερα, με την προοπτική δημιουργίας ενός κοινού φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμα διάσπασης. Τον Κασσελάκη πολύ δύσκολα θα τον «φάνε». Ο οποίος προφανώς αισθάνεται πανίσχυρος -έπεσε έξω μόνον τρεις μονάδες από τον εκλογικό του στόχο- και εκτός από τον Θεοχαρόπουλο απέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Τσίπρα. Αυτά να τα βλέπουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιζητούν να απομακρύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη που πέτυχε το κόμμα του να παρουσιάσει στις ευρωεκλογές μια μικρή άνοδο, πάντως άνοδο και όχι πτώση. Τώρα, γιατί τον αποκαλεί ο πρώην φίλος του «Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ;». Σας παραθέτω τα λόγια του αρθρογράφου. «Ένας ολόκληρος λαός του είπε: εσένα θέλουμε, το κόμμα σου δε θέλουμε να το βλέπουμε, σε κάναμε κυβέρνηση με 36%, σου δίνουμε 32% στην ήττα σου, σε περιμένουμε πάλι, αλλά άλλαξέ τα όλα. Κι εκείνος δεν άλλαξε τίποτα! Ένας ακίνητος πρόεδρος επί τέσσερα χρόνια, ο Μπρέζνιεφ του ΣΥΡΙΖΑ». Βρήκα πολύ επιτυχημένο τον χαρακτηρισμό, που μάλλον δε θα άρεσε σε όσους εξακολουθούν να ποντάρουν -για τους δικούς τους λόγους- σε ένα κουτσό άλογο. Τα γραμμάτια ξεπληρώνονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πεταμένα λεφτά.