Πέμπτη 07.12.2023

Ο… παλαιοπασοκισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ελλάδα η συνήθης αντίθεση δεν είναι Αριστεράς – Δεξιάς. Είναι της κοινής λογικής με τον ανορθολογισμό.

Έτσι όποιος είναι με την κοινή λογική αναγνωρίζει δίκιο στον ΣΥΡΙΖΑ (ενίοτε έχει), καθώς 51 βουλευτές του ζητούν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων παραβατών για αισχροκέρδεια.

Έστω κι αν το έκαναν από αντιπολιτευτικούς λόγους, έχουν δίκιο γιατί δε νοείται η απανθρωπιά της εκμετάλλευσης μιας δύσκολης παγκόσμιας συγκυρίας με αντανάκλαση στη χώρα μας, να την εκμεταλλεύονται κάποιοι προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους ανέντιμα, εις βάρος του ανυπεράσπιστου καταναλωτή.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μπορεί να είναι βαριά κατά τη γνώμη του αρμόδιου υπουργού, ωστόσο άγνωστο είναι κατά πόσο τα παράνομα κέρδη τους είναι πολλαπλάσια – πέραν βεβαίως του ότι τα παράνομα κέρδη ευνοούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι ομοειδών επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν με επιχειρηματική εντιμότητα.

Και ναι, η δημοσιοποίηση ενέχει κάποιον δημόσιο στιγματισμό, αλλά αποτελεί το αναγκαίο αντίτιμο προκειμένου στο μέλλον να αποτραπούν οι ίδιοι και οι επίδοξοι μιμητές τους, να ακολουθήσουν ίδιες μεθόδους εκμετάλλευσης του καταναλωτή σε μια συγκυρία που από μόνη της είναι δύσκολη και δημιουργεί έλλειψη βασικών αγαθών.

Ο Τσίπρας

Από την άλλη, την ίδια μέρα έκανε δηλώσεις ο… συνήθης Τσίπρας, με την ανορθολογική αντιπολίτευση, που αρνείται να αποδεχθεί σύγχρονες μεθόδους κρατικής οργάνωσης. Ακόμη και αν αναγνωρίζει τη θετικότητα ενός μέτρου, πρέπει να το καταγγείλει, πασπαλίζοντάς το με κατηγορίες περί απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού.

Χθες σε συνάντηση με εκπροσώπους την Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, επιδόθηκε σε δηλώσεις γεμάτες επικολυρικό οίστρο κατά της «ιδεοληπτικής εμμονής σε ακραίες επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες επιλογές». Και την ίδια στιγμή αναγνώρισε τη χρησιμότητα αυτού που κατήγγειλε: Την κατάρτιση ανέργων!

Όπως είπε «Πρέπει να αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία γιατί και η κατάρτιση είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί», αλλά συμπέρανε ότι «η κυβέρνηση προωθεί την υποχρεωτικότητα της κατάρτισης έναντι του δικαιώματος στην εργασία»! (το ότι η κατάρτιση ενισχύει το δικαίωμα στην εργασία, είναι εκτός του γνωστικού αντικειμένου του)!

Είχε δίκιο ο Χατζηδάκης που υποστήριξε: «Η δήλωση του κ. Τσίπρα δείχνει ότι έχει απλώς τρικυμία εν πολιτικώ κρανίω. Ενοχλείται μόνος αυτός σε όλη την Ευρώπη, διότι η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων, θεωρώντας την ως όπλο τους για το μέλλον».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «τιμωρία» τη διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Πότε όμως θα διαγράφονται οι άνεργοι;

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά θα διακόπτεται η χορήγησή του μετά από τρείς αρνήσεις προσφερόμενων θέσεων εργασίας.

Υποτίθεται ότι κάποιος προσφεύγει στον ΟΑΕΔ όχι μόνο για το επίδομα ανεργίας, αλλά και ως βήμα εξεύρεσης εργασίας. Δηλαδή αν προσφέρονται τρεις ευκαιρίες εργασίας συμβατές με την ειδικότητα του ανέργου, και δεν τις κάνει αποδεκτές, τι θα έπρεπε να γίνει; Να συνεχίσει να σιτίζεται αργόσχολος από τις εισφορές των υπόλοιπων εργαζομένων; Και με ποια λογική είναι αυτή αριστερή άποψη;

Διακοπή θα υπάρχει και μετά την άρνηση να συμμετάσχει ο άνεργος σε προγράμματα κατάρτισης. Και αυτό καταδικαστέο!

Δηλαδή δίδεται η δυνατότητα στον άνεργο να αυξήσει τις εργασιακές τους δεξιότητες με δωρεάν εκπαίδευση (χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ), αυτός θα αρνηθεί, και θα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει το επίδομα; Γιατί; Και γιατί αυτή η πρακτική είναι νεοφιλελεύθερη και «τιμωρία», ενώ είναι αριστερή η διαιώνιση της αδιαφορίας και η αντιμετώπιση του επιδόματος εν είδει ευκαιριακού χαρτζιλικιού;

Ας μην αναρωτιούνται γιατί παραμένουν βαλτωμένοι στα ίδια ποσοστά και γιορτάζουν κάθε φορά που κάποια δημοσκόπηση τους δείχνει 0,5% ανεβασμένους ( από εταιρίες που κατά τα άλλα καταγγέλλουν). Λένε ότι έχουν σύγχρονη αριστερή κουλτούρα. Αλλά δεν έχουν.

Στην ιδεολογική τους καχεξία εμφορούνται μόνο από έναν παλαιοπασοκισμό που τον έχει ξεπεράσει προ πολλού το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Το κράτος πρέπει να ικανοποιεί τις πιο ανορθολογικές επιθυμίες των πολιτών, να ενθαρρύνει την ανευθυνότητα, χωρίς να τους ζητάει καμία ευθύνη.

ΥΓ: Βέβαια σπανίως εμφανίζονται τέτοιες εκφάνσεις και στο ΚΙΝΑΛ. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. πχ Μ. Κατρίνης, επεσήμανε αρνητικά σε πάνελ, το γεγονός ότι για να λάβει κάποιος την επιδότηση της βενζίνης θα έπρεπε να έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Έλα ντε! Πού ακούστηκε το κράτος να απαιτεί πληρωμή τελών κυκλοφορίας; Και που ακούστηκε ο ασυνεπής κάτοχος ΙΧ να μη δικαιούται παροχής όταν ο ίδιος δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του;

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ