Τρίτη 05.07.2022

Ο Πούτιν δεν είναι τρελός, είναι της σχολής KGB, λέει η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Η ρωσική εισβολή είναι μια ευκαιρία για τον ελεύθερο κόσμο «να σκοτώσει αυτό το κακό», υποστηρίζει η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Guardian».

Η Τιμοσένκο με την διάσημη κοτσίδα περιγράφει τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας ως «απόλυτα ορθολογικό, ψυχρό, σκληρό, μαύρο κακό» και ισχυρίζεται ότι είναι αποφασισμένος να μείνει στη ρωσική ιστορία δίπλα στον Στάλιν και τον Μέγα Πέτρο.

Τονίζει επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν είναι τρελός. «Λειτουργεί σύμφωνα με τη δική του σκοτεινή λογική. Θέλει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία. Αυτός είναι ο τελικός στόχος του. Προέρχεται από μια βαθιά εσωτερική επιθυμία και πεποίθηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Η Τιμοσένκο, πρωταγωνίστρια της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και δύο φορές πρωθυπουργός της Ουκρανίας, είχε συναντήσει ουκ ολίγες φορές τον Πούτιν. Βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις το 2009 όταν ο Πούτιν, τότε πρωθυπουργός, διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Στις συναντήσεις αυτές, όπως υποστηρίζει, ο Πούτιν ήταν πάντα επιφυλακτικός σε αυτά που έλεγε και πάντα καχύποπτος ότι μπορεί να τον μαγνητοσκοπούν.

«Είναι της σχολής KGB. Πριν την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, δεν έκρυβε την πεποίθησή του ότι η Ουκρανία δεν υπάρχει ως έθνος και δεν υπάρχουν Ουκρανοι… Οι φιλοδοξίες του ξεπέρασαν την Ουκρανία, την κατάληψη του εδάφους της και την ανατροπή της φιλοδυτικής, φιλονατοϊκής κυβέρνησής της», λέει η Τιμοσένκο.

«Ο γεωπολιτικός του στόχος ήταν να καταλάβει τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία και να ελέγξει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής, όπως έκανε η Μόσχα στη σοβιετική εποχή», προσθέτει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ